Fotbal, Euro 2008 > Germania, prima semifinalista de la Euro


Intră acum și în grupul de

Fotbal, Euro 2008

Germania, prima semifinalista de la Euro

Portugalia – Germania 2 – 3

Primul sfert de finala de la Euro 2008 a reprezentat un festival de goluri, într-o partida jucata pe viata si pe moarte. Nemtii au excelat în ambele faze, reusind sa se impuna în fata Portugaliei dupa o lupta sustinuta, spulberând marele vis al lui Cristiano Ronaldo. Lusitanii au sperat mult, dar au pierdut pe mâna defensivei, prea latina pentru mecanicul atac al panzerelor nemtesti.  

Bastian Schweinsteiger – marcator al primului gol si co-autor la cel de-al doilea

Prima repriza a debutat cu un joc extrem de închis, ambele tabere nedorind sa riste absolut nimic. Cele doua echipe s-au aparat perfect, iar fazele ofensive nu au depasit mijlocul terenului. Abia în minutul 20, inepuizabilul Bosingwa a centrat magistral de pe partea dreapta, iar balonul l-a gasit pe Moutinho într-o pozitie ideala în careul advers. Lipsa de experienta si-a spus însa cuvântul, tânarul mijlocas reluând imprecis cu genunchiul peste trasversala. Si cum în fotbal ocaziile se razbuna, nemtii au dat replica doua minute mai târziu, printr-un contraatac fulger. Ballack si Podolski au umilit apararea lusitana cu un „un-doi” de senzatie, iar atacantul a pasat în fata portii. Schweinsteiger a îndeplinit o simpla formalitate, trecându-si în cont înca o reusita în fata Portugaliei, dupa cele doua goluri marcate la Campionatul Mondial din 2006.

Si lucrurile nu aveau sa se opreasca aici. Împinsi de la spate de niste suporteri fantastici, nemtii au mers în continuare pe cartea atacului. Armando Petit s-a vazut nevoit sa faulteze la 30 de metri de propriul careu, lovitura libera fiind executata de autorul golului. Si Klose a reluat superb cu umarul, pentru 2-0, moment în care lusitanii s-au aruncat disperati în ofensiva, amenintati de o eliminare la scor. Germania a facut pasul înapoi, invitându-si parca adversarul sa atace. Elevii lui Scolari nici nu aveau alta varianta, iar Cristiano Ronaldo a încercat sa reduca din scor în minutul 31. Mertesacker a fost la post, respingând fara probleme sutul mijlocasului. Nuno Gomes a cazut în careu patru minute mai târziu, în speranta ca va primi un penalti dupa o faza controversata, însa centralul a lasat jocul sa continue. Insistenta Portugaliei a dat roade cu trei minute înainte de pauza, Cristiano Ronaldo fiind artizanul unui contraatac de zile mari. Ajuns în careul advers, lusitanul a tras puternic, balonul a ricosat norocos din Lehmann pâna la Nuno Gomes, iar atacantul a redus din scor cu un sut sec.  

„Diavolul” Ronaldo a iesit de la cabine mai hotarât ca niciodata, reusind sa îl umileasca pe Friedrich cu o trecere de senzatie. Lovitura libera obtinuta în minutul 49 a fost irosita însa de Petit. Lusitanii au cautat cu disperare egalarea si erau la un pas sa o obtina la o distanta de opt minute, din corner. Balonul a ajuns la Deco, mijlocasul a deviat pentru Pepe, iar fundasul lui Real Madrid a ratat o ocazie monumentala de a înscrie. Pentru a face fata atacurilor germane, portughezii au comis faulturi pe banda rulanta, jocul fiind unul foarte fragmentat. Însa nemtii s-au razbunat cu vârf si îndesat în minutul 62, la o faza identica cu cea de la golul doi. Lovitura libera de la 30 de metri, centrare Schweinsteiger, iar Ballack marcheaza cu o frumoasa lovitura de cap. Reusita a ridicat în picioare stadionul, dar nu si pe Ferreira, care a ramas stupefiat dupa faultul usor comis de capitanul Germaniei. Cristiano Ronaldo a încercat un raspuns în minutul 68, din lovitura libera, dar balonul a trecut mult peste poarta adversa. La fel de neputincios a fost si Nani, deposedat la marginea suprafetei de pedeapsa a nemtilor, dupa ce reusise sa treaca de patru adversari.

Podolski putea duce umilinta la 1-4, dar lusitanii au rasuflat usurati în minutul 80, la „torpila” care a trecut pe lânga vinclu. Si când toata lumea astepta fluierul de final, Postiga a profitat la maximum de greseala defensivei germane, reluând în plasa centrarea trimisa de Nani în minutul 88. Lupta a continuat pâna în minutul 4 al prelungirilor, dar Portugalia nu a reusit sa îsi gaseasca razbunarea în fata Germaniei, parasind astfel competitia, la capatul unui meci în care si-a demonstrat limitele. În special pe faza defensiva. 


Intră acum și în grupul de