In spitalele din judet, intri cu o boala si iesi cu mai multe


Intră acum și în grupul de

Te internezi în spital pentru a trata o boala si iesi cu mai multe, asa s-a întâmplat în primele luni ale anului, în cazul a 97 de suceveni, potrivit unei statistici întocmita de Autoritatea de Sanatate Publica cu privire la numarul cazurilor de infectii nozocomiale, adica a celor dobândite pe perioada internarii.

Directorul executiv al institutiei, doctorul Odette Nicolae, precizeaza ca aceste date oficiale nu arata clar care este amploarea fenomenului, de vreme ce nu exista un sistem real de raportare. Aceasta a explicat ca numarul persoanelor care contacteaza diversi microbi în spitalele din judet este în realitate mult mai mare, dar comunicarea lor catre ASP este defectuoasa.

Directorul interimar al ASP Suceava, Odette Nicolae, precizeaza ca numarul infectiilor nozocomiale se mentine la acelasi nivel ca anul trecut, ceea ce înseamna ca raportarea se face în continuare necorespunzator. Potrivit acesteia, în acelasi timp, nici indicatorii de evaluare a activitatii managerilor de spitale nu sunt conceputi de asa maniera încât sa stimuleze depistarea lor.

În 43% din numarul total de cazuri a fost vorba de infectii respiratorii, în 19% de infectii urinare, în 11% de infectii de plaga chirurgicala, în 9% de infectii digestive, în 8% de infectii ale organelor genitale, în 4% de infectii cutanate, în 1% de infectii dupa injectii si perfuzii, 5% din situatii fiind încadrate la rubrica „alte categorii”.

Datele contabilizate de ASP plaseaza Pediatria în topul sectiilor celor mai riscante, cu 24% din totalul îmbolnavirilor, urmata de Obstetrica-Ginecologie cu 21%, Chirurgie cu 6%, Nou-nascuti cu 4%, 45% din infectii fiind raportate la alte sectii.

Potrivit sefului ASP Suceava, ar trebui sa existe o sectie sau un colectiv de supraveghere si control care sa urmareasca atent evolutia acestor cazuri în fiecare spital, dar cu exceptia Sucevei si Falticeniului, restul au angajat pentru asa ceva medici infectionisti, de laborator sau de alte specialitati. 


Intră acum și în grupul de