Gheorghe Flutur: Sub simbolurile lui Ștefan cel Mare trebuie să ne unim și mai mult în perioada următoare


Intră acum și în grupul de

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, la deschiderea expoziției ”Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie” că în anul 2018, când se sărbătorește centenarul unirii,  Ștefan cel Mare va fi un element în plus de unire.

Flutur a spus că în acest an se sărbătoresc 560 de ani de la înscăunarea lui Ștefan cel Mare, iar  expoziția este organizată cu acest prilej.

„Eu cred că era o obligație morală a noastră”, a spus Flutur care a menționat că anul acesta a fost lansat la Suceava „Programul Ștefanian”, în premieră națională și care a trecut granițele României și care a adunat în Cetatea de Scaun reprezentanții ctitoriilor lui Ștefan cel Mare din Republica Moldova și Ucraina, dar și cele din țară.

„Programul Ștefanian  lansează astăzi această expoziție care va pleca apoi către Iași pentru că trebuie să mai punctez că Suceava a fost multă vreme capitală a Moldovei.  Expoziția merge la Iași, merge la București, merge la Sibiu și la 1 decembrie 2018 va fi la Alba Iulia, în Muzeul Unirii. Dăm drumul astăzi la această expoziție itinerantă ca un simbol. Îmi doresc să poposească și la Chișinău”, a spus Flutur.

El a menționat că se impune să se vorbească despre istoria adevărată a Moldovei.

”Cred că spiritul lui Ștefan ne obligă să facem acest lucru”, a subliniat Flutur care a ținut să menționeze că poporul român l-a canonizat pe Ștefan cel Mare care este un mit, este un simbol și că cei de acum au obligația să-l omagieze și să vorbească mai tare de marile fapte de vitejie, de diplomație, de patriotism ale lui Ștefan cel Mare.

”Sub simbolurile lui Ștefan trebuie să ne unim și mai mult în perioada următoare. Anul viitor este anul centenarului care trebuie să ne găsească și mai uniți și eu sunt convins că voievodul, expoziția aceasta va fi un element în plus de unire”, a spus Flutur.

Totodată, Gheorghe Flutur, a subliniat că Suceava dovedește nu numai că a fost capitală a Moldovei ci și că, din când în când, este capitală.

„Capitală culturală, spirituală, că am vorbit de Programul Ștefanian, că vorbim de expoziție, că vorbim de Luna Diasporei, că vorbim de Festivalul Medieval tot în ctitoria lui Ștefan vom avea cel mai mare festival medieval din România unde ne așteptăm la zeci de mii de turiști, că vom avea festivalul de rock sau alte evenimente, toate sunt în jurul ctitoriilor marelui voievod”, a spus Flutur.

El a subliniat că mai sunt multe lucuri de făcut pentru memoria acestui ilustru domnitor al neamului românesc.

 


Intră acum și în grupul de