Mii de pelerini la Cacica la celebrarea Sfintei Liturghii Pontificale oficiate de nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, ES Miguel Maury Buendia


Intră acum și în grupul de

Mii de pelerini din ţară şi străinătate au participat, marţi, la celebrarea Sfintei Liturghii Pontificală la Sanctuarul naţional marian de la Cacica cu ocazia Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, printre pelerini numărându-se nunţiul apostolic în România şi Republica Moldova, Excelenţa Sa Miguel Maury Buendia, dar şi PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano-catolice Iaşi şi PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.

Monseniorul Petru Gherghel a urat bun venit pelerinilor din ţară şi din Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Italia, Ungaria şi Austria în Casa Maicii Domnului de la Cacica, veniţi să aducă “o floare Mamei noastre cereşti” subliniind că printre pelerinii sosiţi la Cacica se află şi nunţiul apostolic în România şi Republica Moldova, Miguel Maury Buendia.

“Ne bucurăm, aşadar, că suntem astăzi, aici, la umbra aripilor Maicii noastre Sfinte din Cacica, care ne facem să ne unim cu toţi ceilalţi pelerini de la toate sanctuarele din lume”, a spus PS Petru Gherghel.

În cuvântul de învăţătură către pelerini, ES Miguel Maury Buendia a spus că Fecioara Maria „îşi îndeplineşte atribuţiile de Maică a Cerului” şi se roagă pentru păcătoşi “acum şi-n ora morţii noastre”.

“Celor care au primit cuvântul lui Dumnezeu, le-a dat putere să fie fii ai lui Dumnezeu.

Fecioara Maria a primit cuvântul lui Dumnezeu, care a devenit trup din trupul ei, propriul ei fiu. Şi noi suntem fii ai Fecioarei Maria şi părtaşi la iubirea sa destinată tuturor oamenilor. Maria, de fapt, îşi îndeplineşte atribuţiile de Maică a Cerului, în ceea ce-i priveşte pe păcătoşii împietriţi în a-şi dispune inimile lor spre convertire, e aceea plină de har, posedă în sine acel har ce îi revine oricărei persoane, pentru a se abandona în credinţă, în speranţă, în iubirea faţă de Dumnezeu şi a descoperi salvarea în Cristos, fiul său, şi Salvatorul nostru. Să ne încredinţăm, aşadar, Mamei noastre, pentru a învinge, asemenea ei, împreună cu Cristos, ultimul duşman care va fi nimicit: moartea.

După cum ne spune Apostolul Paul, în lectura a II-a, deoarece în Ea, în Maria, orice om are un loc, un loc pe care doar inima unei mame ştie să-l păstreze fiului aflat departe, chiar dacă este ostil şi rebel faţă de Dumnezeu. Eventual, îl întâmpină aşa cum tatăl îl întâmpină pe fiul risipitor din parabola Evangheliei.

Încăpăţânarea, rezistenţa la maternitatea supranaturală a Mariei, neîncrederea, egoismul, individualismul, indiferenţa faţă de aproapele, faţă de valorile spiritului şi faţă de sfârşitul ultim o angajează pe Maria, Cea Binecuvântată între toate femeile. Dacă voi înşivă sau unii dintre cei dragi ai voştri v-aţi simţi departe de Cristos, închişi în voi înşivă, sclavi ai propriului egoism, urmărind plăcerea din dragul plăcerii, surzi faţă de cuvântul umil al legii morale, reticenţi confesiunii, rugăciunilor umile, Euharistiei, nu disperaţi! Sfânta Maria, Maica lui Dumnezeu, se roagă pentru noi, păcătoşii, acum şi-n ora morţii noastre”, a spus ES Miguel Maury Buendia.

De precizat este că Sfânta Liturghie Pontificală celebrată, marţi, la Basilica Minor din Cacica a fost precedată de Liturghia în limba română, de Liturghia greco-catolică şi de Liturghiile în limbile maghiară, polonă şi germană.

Printre pelerinii sosiţi la Sanctuarul naţional marian de la Cacica s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul PSD Alexandru Rădulescu, deputatul Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, primarul comunei Cacica, Petru Todosi, precum şi vicepreşedintele Provinciei Bergamo din Italia, Pasquale Gandolfi.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de