Ploile torentiale lovesc comunele Moldovita si Vatra Moldovitei


Intră acum și în grupul de

Ploile torentiale înregistrate marti seara în comunele sucevene Moldovita si Vatra Moldovitei au provocat inundarea a zece locuinte, a mai multor gospodarii, a unor drumuri comunale si întreruperea temporara a circulatiei trenului auto motor pe portiuni ale caii ferate Vama-Moldovita.
Potrivit ISU Suceava, marti seara ploile torentiale însotite de scurgeri de pe versanti si cresterile debitelor cursurilor de apa au afectat localitatile Moldovita si Vatra Moldovita, iar echipele comandamentelor locale pentru situatii de urgenta sprijinite de grupe ale ISU Suceava, Jandarmeriei au intervenit pentru remedierea situatiei.
În urma inundatiilor, în comuna Moldovita, în catunul Hauceni un pod tubular pe DJ 176 a fost colmatat, iar apa s-a revarsat si a inundat sase gospodarii. În aceeasi localitate, pe pârâul Hoghea, au fost colmatate doua podete tubulare si au fost inundate patru case si anexele gospodaresti, fiind afectate înca cinci gospodarii unde apa a intrat în curte si pe terenurile agricole.

În satul Moldovita, debitului mare al pârâului Runc, a cauzat ruperea a 16 mp de perete de beton din Canalul Ascunsul, iar vântul puternic a produs patru deranjamente la retelele electrice, jumatate din gospodarii ramânând fara curent electric.
În satul Demacusa au fost afectate doua poduri din lemn la intrare si iesire catun, alte trei podete tubulare, cinci case si anexe gospodaresti si au fost inundate 30 curti si terenuri agricole, sase fântâni si sase beciuri. Din cauza celor doua poduri distruse este limitat accesul auto în catunul Darieni  spre circa 50 gospodarii. Totodata, pe un drum comunal ploaia a spalat terasamentul pe o distanta de 3 km si a fost distrus pe o lungime de 200 de metri în catunul Darieni, fiind inundate 6 fântâni si 6 beciuri.

Pe traseul CFR Vama –Moldovita a fost întrerupta circulatia trenului auto motor ce face transport de navetisti forestieri pe trei portiuni (km  11+800 m pe o portiune de 10 m, km 15+600 m pe o portiune de 200 m, km 18+800 m pe o portiune de 5 m) si a fost colmatat si podetul ce traverseaza drumul auto, îngreunând astfel circulatia.

În satul Ciumârna a fost inundata o locuinta si un magazin mixt, iar în catunul Putna, din cauza scurgerilor de pe versanti au fost inundate cinci case, 11 gospodarii si aproximativ 5 ha de teren agricol.
Potrivit ISU Suceava mai multe echipe au actionat pentru decolmatarea de poduri si drumuri si evacuarea apei din case, fântâni, beciuri si curti, iar echipe operative ale E.On lucreaza pentru remedierea defectiunilor.
Totodata, se lucreaza la îndepartarea materialului si aluviunilor aduse de ape, iar circulatia autotrenului a fost reluata.


Intră acum și în grupul de