In Suceava, pretul gigacaloriei ar putea lua-o razna


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat într-o conferinta de presa, ca în aceasta luna, Termica SA Suceava organizeaza o licitatie pentru achizitionarea de carbune si a aratat ca este îngrijorat de cresterea pretului acestui combustibil. Ion Lungu a anuntat ca pretul carbunelui folosit de Termica ar putea sa fie dublat fata de anul trecut, întrucât saptamâna trecuta, la Deva, la o licitatie de acelasi tip, pretul carbunelui a urcat de la 90 de dolari tona  „spre 200 de dolari tona”. „Acest lucru ne îngrijoreaza”, a spus primarul Sucevei, aratând ca societatea de termoficare a municipiului are asigurat carbune pentru trei luni de iarna, fiind stocuri de 50.000 de tone de carbune si 5000 de tone de pacura.  

Edilul-sef sucevean a adaugat ca municipalitatea va asigura combustibilii necesari pentru întreaga iarna si si-a exprimat speranta ca la nivel national se vor acorda ajutoare pentru încalzire asa cum s-au acordat pentru plata gazelor naturale, pentru ca o eventuala crestere a pretului gigacaloriei sa fie suportabila. Ion Lungu a mai informat ca ANRE a aprobat o crestere a pretului energiei termice la Termica SA Suceava de la 141,28 lei la 169,49 de lei gigacaloria, ceea ce înseamna ca pretul gigacaloriei, care va include transport, distributie si TVA, va urca la 320 de lei. Ultimul pret al gigacaloriei aprobat în 2006 în Consiliul Local este de 286 de lei, a mai spus Ion Lungu, care a aratat ca pretul de referinta este de 155 de lei, iar o crestere a pretului gigacaloriei ar determina o crestere a diferentei pe care trebuie sa o achite Consiliul Local. „În masura în care vom aproba acest pret, creste diferenta pe care trebuie sa o suporte Consiliul Local. Noi nu putem suporta nici la pretul actual diferenta de subventie si nici într-un caz o crestere de pret asa cum este prevazuta”, a precizat primarul Ion Lungu.  

Acesta a mentionat ca împreuna cu conducerea Termica se lucreaza la strategia pentru iarna urmatoare si a dat asigurari ca va face tot ce depinde de autoritatile locale pentru a fi asigurate preturi suportabile pentru populatie. „Populatia are probleme cu plata energiei termice livrate, iar în masura în care vom majora pretul, blocajul se va accentua si mai mult. Urmeaza sa stabilim exact strategia la Termica, dar în nici un caz nu sunt de acord sa mai aprobam în Consiliul Local acest pret avizat de ANRE”, a mai declarat Ion Lungu.

 


Intră acum și în grupul de