„Taco Loco” da lovitura la categoria restaurante


Intră acum și în grupul de

Bucatarii  restaurantului cu specific mexican “Taco Loco” din municipiul Suceava au câstigat premiul special pentru complexitate la cea de-a II-a etapa a Campionatului International de Gatit în Aer Liber. Florin Asandului si Iulian Botosan, cei doi bucatari participanti la concurs, au convins pretentiosul juriu, pregatind mai multe feluri de mâncare pe baza unor retete originale. Competitia s-a desfasurat la hotelul “Flora” din Mamaia, în perioada 27-29 iunie si ea constituie cel mai mare eveniment gastronomic organizat în România, prima etapa desfasurându-se la începutul acestui an. Manifestarea se adreseaza atât specialistilor, cât si amatorilor, concursul cuprinzând doua categorii: mâncaruri gatite în aer liber si preparate culinare reci, fiecare categorie având mai multe sectiuni. Tinerii bucatari au început pregatirile pentru competitia culinara, sprijiniti material de administratorul restaurantului “Taco Loco”, Lorand Ercse. De când a aflat rezultatele concursului, Lorand Ercse este cel mai fericit patron de restaurant din Suceava. “Sunt foarte mândru ca baietii au câstigat acest premiu. I-am sprijinit si i-am încurajat sa participe. Sunt printre cei mai buni din tara”, a explicat Ercse.  

       
Bucatarii suceveni au concurat, alaturi de alte 20 de echipe, la sectiunea de gatit în aer liber, la categoriile “gratar” si “ceaun”. “Este o experienta pe care nu o vom uita. Am concurat alaturi de maestri bucatari din tara si strainatate, bucatari ai unor renumite hoteluri”, a declarat Florin Asandului, în vârsta de 27 de ani. El crede ca a reusit sa convinga juriul prin naturalete. “Este pentru a doua oara când particip la acest concurs. Asa se face ca am primit invitatia la cea de-a II-a etapa a competitiei; organizatorii au avut datele mele de contact. Am decis sa particip împreuna cu Iulian, colegul meu. Ne-am ales sectiunea «gatit în aer liber» la doua categorii, «gratar» si «ceaun». Eu m-am axat pe preparatele la gratar, iar colegul, pe cele la ceaun. Le-am pregatit crap în frunze de tei si cetina, muschiulet de vânat împletit, mistret si cerb si frigarui de iepure si pulpa de iepure si, ca o specialitate aparte, am gatit un somn la protap. Retetele îmi apartin, iar ingredientele le-am luat din Suceava. Ca sa impresionez, am pus lânga bucate câte un paharel de palinca cum numai la Taco Loco gasesti. Totul s-a petrecut foarte repede. Nu am avut timp sa simt nici macar emotiile. Cred ca am convins juriul si prin naturalete. La final, membrii juriului m-au întrebat cum mi-a venit ideea sa gatesc aceste retete… Au gustat si deliberat”, a mai spus Florin Asandului.
 
 

Spre deosebire de colegul sau, cel de-al doilea bucatar, Iulian Botosan, a participat pentru prima oara la un concurs culinar de asemenea amploare. El sustine ca nu s-a lasat prada emotiilor, ci s-a straduit sa ofere, nu doar juriului, ci si publicului prezent la eveniment, un adevarat spectacol de gatit în aer liber. “Am participat la sectiunea de gatit în aer liber, categoria «ceaun». Am venit cu ingredientele de acasa, însa am pregatit totul la fata locului, sub privirile juriului, dar si ale spectatorilor, care la final au fost invitati sa guste din bucatele preparate de noi. Am pregatit un bors de miel si tocanita de vânat din carne de mistret si de caprioara. Retetele le-am luat dintr-o carte de bucate, dar le-am adus îmbunatatiri, folosind mici secrete culinare «furate» de la tata, care este vânator. Ce-i drept, procesul de gatire ne-a luat mai mult decât de obicei, pentru ca am avut ceva probleme cu lemnele si carbunii care nu se aprindeau… Chiar si asa, am reusit sa impresionez juriul. Însa cel mai mult ma bucur de aplauzele spectatorilor. Multi dintre cei aflati în public ne-au spus ca noi ar fi trebuit sa luam locul I”, a povestit Iulian Botosan. 


Intră acum și în grupul de