Bucovina Ecotermgaz SA, la un pas de a fi inchisa de noua conducere a CJ Suceava


Intră acum și în grupul de

Vicepresedintele PD-L al Consiliului Judetean Suceava, Daniel Cadariu, a avertizat în prima sedinta extraordinara a CJ din actualul mandat ca societatea Bucovina Ecotermgaz SA, înfiintata pentru administrarea proiectului „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene” este în lipsa totala de fonduri, iar salariatii nu-si pot primi remuneratiile pe luna iunie. Dan Cadariu a aratat, într-o informare prezentata în CJ, ca societatea este în lipsa totala de fonduri, ca nu exista posibilitati de a realiza venituri care sa permita functionarea societatii, ca actele de gestiune pentru perioada 2004 – martie 2006 sunt la DNA si ca, în prezent, este în curs un proces cu Finantele Publice Suceava pentru compensarea de TVA, iar pâna la clarificare, societatii i s-au stabilit majorari de plata în suma de 1,1 milioane lei.

Acesta a tinut sa adauge faptul ca în prezent, capitalul social al firmei este epuizat, iar salariatii unitatii nu pot fi platiti pentru munca prestata în luna iunie 2008. Potrivit lui Dan Cadariu, punctul de vedere al reprezentantilor societatii este de a închide activitatea acesteia si de a înfiinta, în cadrul Consiliului Judetean Suceava, a unui serviciu termoenergetic în vederea facturarii investitiilor realizate prin proiect, catre consiliile locale beneficiare, în vederea compensarii TVA blocat de DGFP Suceava.

De altfel, aceasta solutie a fost propusa la începutul anului de Mihai Steiciuc, membru PNL, care a venit într-o conferinta de presa a partidului si a prezentat solutia fara însa ca cineva sa se sesizeze în legatura cu ea.  

Vicepresedintele CJ Suceava a mai aratat ca firma este autorizata pentru proiectarea sistemelor de distributie a gazelor naturale, dar ca nu are licenta de operare nici pentru distributia de gaze naturale, nici pentru agent termic si nici pentru producerea de energie electrica, si ca scopul initial al firmei, de a exploata investitiile din proiect în vederea obtinerii de profit pentru rambursarea creditului si a dobânzilor aferente, nu mai poate fi atins. Acesta a aratat ca în urma analizelor care vor fi realizate de conducerea CJ Suceava, se vor identifica modalitatile de finalizare în conditii bune a proiectului „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”.  

Prin proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene” sunt construite centrale termice de cogenerare si retele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Radauti si orasele Gura Humorului si Siret, precum si o retea magistrala de gaze naturale ce cuprinde 62 de localitati din judet. Pentru realizarea investitiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judetean Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioada de gratie de cinci ani, cu o dobânda de 3,975% la care se adauga rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.

 
­


Intră acum și în grupul de