Codurile… si sanatatea si bunastarea animalelor


Intră acum și în grupul de

În cadrul „Strategiei de combatere a efectelor temperaturilor ridicate asupra sanatatii si bunastarii animale si sanatatii publice veterinare, în perioada sezonului estival 2008, pentru situatiile de avertizare „cod portocaliu” si „cod rosu”, elaborata de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, este inclusa si componenta de siguranta alimentara, pentru protejarea sanatatii publice”, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.

Strategia A.N.S.V.S.A. va fi pusa în practica prin intermediul Directiilor Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti, cu sprijinul asociatiilor profesionale din industria alimentara si a altor autoritati cu responsabilitati în domeniu.

Astfel, autoritatea veterinara competenta de la nivelul DSVSA se va asigura ca la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti au fost luate masuri corespunzatoare referitoare la:

– evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animala în locuri si spatii care nu asigura temperaturi adecvate,

– asigurarea conditiilor de manipulare, depozitare si transport a produselor de origine animala în toate unitatile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar,

– confiscarea, denaturarea si distrugerea produselor de origine animala alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii,

– interzicerea sacrificarii animalelor în alte locuri decât abatoarele autorizate, cât si al celor neînsotite de documente sanitar-veterinare,

– interzicerea transportului în cazul neasigurarii temperaturilor adecvate pentru mentinerea lantului frigorific,

– interzicerea comercializarii si punerii în consum a carnurilor care nu au fost inspectate, stampilate si certificate sanitar-veterinar.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda agentilor economici si operatorilor din industria alimentara:

– asigurarea temperaturilor adecvate pentru toate verigile lantului alimentar,

– sa interzica introducerea produselor de origine animala depreciate calitativ în scopul reprocesarii sau reambalarii,

– evacuarea subproduselor si deseurilor nedestinate consumului uman din spatiile de prelucrare, preparare sau procesare a alimentelor,

– asigurarea potabilitatii apei si efectuarea analizelor necesare.


Intră acum și în grupul de