CS Universitatea : Calificarea echipei locale de handbal in Cupa Challenge, o povara pentru autoritati


Intră acum și în grupul de

Primaria, Consiliul Judetean si Universitatea Suceava sunt în conflict. Ale cui sunt meritele pentru calificarea echipei locale de handbal în Cupa Challenge? Primarul Ion Lungu este nemultumit de imaginea adusa de CS Universitatea institutiei pe care o conduce, iar presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, mai cere un ragaz de câteva zile pentru a se “acomoda” cu proiectul handbalului sucevean. Între timp, inspectia la sala de sport de la LPS a fost amânata…  

96 de zile au mai ramas pâna la primul meci al echipei locale de handbal în Cupa Challenge. CS Universitatea Suceava este primul club sucevean care a realizat o asemenea performanta.  În orice alta parte, calificarea într-o cupa europeana este privita ca un moment de sarbatoare pentru întreaga comunitate locala. Ca la noi, la nimeni! În loc sa se produca acea “coagulare” a tuturor factorilor implicati în handbalul local, pentru a demonstra ca nu degeaba am ajuns pâna aici, tocmai acum, “mai-marii” au descoperit ca CS Universitatea nu a adus suficienta imagine. Unora sau altora. Se pare ca, pentru Suceava, calificarea echipei de handbal în Cupa Challenge nu înseamna aproape nimic sau mai degraba este o povara.  În timp ce adversarele din Liga Nationala transfera pe bani grei jucatori, la noi, autoritatile locale amâna de pe o zi pe alta transferul în contul clubului a banilor necesari aducerii salii de sport de la LPS la un standard “normal”. Si asta pentru ca respectiva sala sa fie omologata, iar jucatorii si spectatorii sa se bucure împreuna de aceasta performanta unica. Bugetul pentru sezonul viitor al CS Universitatea este printre cele mai mici din Liga Nationala, în conditiile în care el a fost marit cu 35%! Oficialii universitari deja au amânat pentru finalul lunii iulie inspectia la sala LPS  a secretarului general al FRH, Mihail Marinescu. O inspectie care ar fi trebuit sa aiba loc pe 15 iulie. La jumatatea lunii august ar trebui ca un oficial al EHF sa inspecteze, la rândul sau, locul de desfasurare a meciurilor de pe teren propriu. Cu siguranta, si aceasta data va fi amânata. Va fi înca “plus” de imagine pentru Suceava.  

La una dintre festivitatile de premiere a handbalistilor, primarul Ion Lungu a promis ca va sustine neconditionat handbalul sucevean pentru ca acesta aduce un plus la capitolul imagine pentru municipiul Suceava. Acum, acelasi primar, proaspat reales, îsi exprima nemultumirea fata de modul în care a colaborat cu Universitatea Suceava, din punct de vedere al imaginii pe care aceasta colaborare o aduce primariei.

În traducere asta ar însemna, ca participarea echipei locale în cupele europene este o rusine pentru Primaria Suceava! 

Starea de incertitudine în ceea ce priveste posibilitatile financiare ale clubului risca sa îsi puna amprenta asupra handbalistilor suceveni, care sunt acum ofertati cu sume mult mai mari de alte cluburi. 

În concluzie, motivul principal al acestor tensiuni se leaga de asumarea meritelor fiecaruia la parcursul bun al echipei locale de handbal în ultimii ani.

Antrenorul Petru Ghervan si purtatorul de cuvânt, Mihai Chira, au sustinut o conferinta de presa pentru a trage un semnal de alarma. Mai mult, purtatorul de cuvânt al clubului universitar a facut apel la toti cei implicati în acest conflict sa nu îsi mai puna piedici unul altuia.

“Ca parte a mass-mediei si ca purtator de cuvânt al CS Universitatea Suceava, vreau sa fac un apel deschis, un apel de suflet la cele doua «palate»: la «palatul» administrativ si la «palatul» Universitatii Suceava. În momentul de fata, cum am reusit sa descopar , în doua luari de cuvânt, una a presedintelui Consiliului Judetean Suceava si alta a primarului municipiului Suceava, Gheorghe Flutur, si, respectiv, Ion Lungu, exista o lipsa de comunicare între institutia rectorului, Adrian Graur, a presedintelui Consiliului Judetean si a primarului municipiului resedinta de judet. Exista o serie de disfunctionalitati în comunicarea dintre aceste parti, care ar trebui îndreptate, si mi-am asumat eu acest rol. Primarul Ion Lungu si-a manifestat nemultumirea din punct de vedere al imaginii pe care a avut-o Primaria Suceava în parteneriatul cu Universitatea Suceava, în acesti ultimi trei ani. Vreau sa reamintesc ca echipa CS Universitatea Suceava nu-si putea continua parcursul fara sprijinul Consiliului Judetean si al Primariei. Primarul Ion Lungu a sustinut echipa de handbal consistent, prin banii pe care i-a alocat de la bugetul local al municipiului. Pâna acum, eu cred ca a fost un parteneriat de succes. Fac un apel catre toti cei implicati sa lase deoparte orgoliile vizavi de o situatie pozitiva sau negativa ivita pe parcursul ultimilor ani. În ultimele trei luni, aceste «tensiuni» s-au acumulat si au rabufnit. Sper ca «paharul s-a golit», orgoliile s-au estompat, ce a fost de spus s-a spus si ca, de acum, putem face un eveniment  din participarea echipei în cupele europene. Fac apel la celeritatea si responsabilitatea primarului Lungu, la nobletea lui Gheorghe Flutur si la bunatatea lui Adrian Graur. Sunt trei oameni fara de care CS Universitatea Suceava nu ar fi existat ca structura financiara si administrativa. De asemenea, sper ca Petru Ghervan sa aiba puterea sa duca mai departe aceasta «constructie» pe care a început-o acum 5 ani de zile, pentru ca, în acest an, putem dovedi ca un proiect de anvergura poate da roade. În numele clubului, vreau sa multumesc celor trei institutii ca s-au implicat în acesti ani si vreau sa cred ca «sângele nu va curge între palate», ci va «curge doar în teren, între jucatori», în timpul cupelor europene, care SE VOR DESFASURA LA SUCEAVA. Am muncit împreuna atâta timp, au fost atâtia ani, atâtea resurse financiare si umane implicate în acest proiect, iar acum când suntem atât de aproape de a juca în cupele europene la Suceava, sa nu ne punem piedica unii altora”, a declarat Mihai Chira. 

Situatia din momentul de fata de la echipa locala de handbal a fost comentata si de antrenorul Petru Ghervan. Tehnicianul Universitatii a adoptat însa un stil mai diplomatic, exprimându-si încrederea ca lucrurile se vor clarifica odata cu întâlnirea programata saptamâna viitoare între Consiliul de Administratie al clubului si administratia locala.

Petru Ghervan a anuntat ca a primit de la Federatia Româna de Handbal calendarul Challenge Cup pentru sezonul 2008-2009. Sucevenii urmeaza sa intre direct în turul 3 al competitiei pe 15 noiembrie. Adversara „studentilor” va fi aflata pe 22 iulie, atunci când este programata tragerea la sorti. În functie de echipa pe care o vor întâlni, oficialii Universitatii vor stabili si resursele financiare necesare pentru disputarea acestei „duble”. Chiar daca handbalistii suceveni vor debuta în Europa abia la mijlocul lunii noiembrie, perioada în care se pot realiza modernizari la sala LPS ramâne una scurta. Si aceasta, deoarece Liga Nationala începe pe 6 septembrie, iar îmbunatatirile salii de sport sunt cerinte obligatorii si pentru competitia interna. „Sunt mai multe nereguli în legatura cu locul de desfasurare al meciurilor noastre de pe teren propriu pentru ca noi nu îndeplinim nici criteriile de omologare pentru Liga Nationala. Si acolo avem probleme”, a precizat Petru Ghervan.

„Eu sper ca s-a depasit un moment tensionat si nu cred ca trebuie sa  extindem foarte mult discutia. Eu stiu ca am fost prezent miercuri, la ora 15, la o întâlnire gazduita de Consiliul Judetean, sub patronajul dlui presedinte Gheorghe Flutur. Au participat si primarul Ion Lungu,  Adrian Graur, precum si presedintele sectiei de handbal a clubului nostru, Viorel Nutu. Poate ca acest pas a fost mai greu de facut si din cauza programului administrativ foarte încarcat. Fiecare a trebuit sa se reorganizeze dupa alegerile din luna iunie. Daca au existat anumite pozitii nu tocmai identice, eu cred ca asta tine de alte sfere. Gheorghe Flutur s-a pronuntat în felul urmator: „Nu refuzam niciodata performanta, dimpotriva, suntem de acord cu ea, dar ne trebuie câteva zile pentru a ne acomoda cu proiectul si cu amanuntele care tin de studiul activitatii în care Consiliul Judetean este parte”, a declarat Petru Ghervan.


Intră acum și în grupul de