Primarul comunei Mitocu Dragomirnei, trimis în judecată pentru luare de mită


Intră acum și în grupul de

Primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuț Solcan, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, a anunțat, miercuri, Parchetul Tribunalului Suceava.

FOTO: ziarulevenimentul.ro

Potrivit procurorilor, primarul Dănuț Solcan este acuzat că în data de 9 mai 2016, o localnică a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava că primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuț Solcan i-a cerut suma de 5.300 lei, din fondurile obţinute cu titlu de subvenţie APIA, pentru a-i prelungi contractul de concesiune a unei păşuni comunale.

Femeia era preşedinta unei asociații de crescători de animale  din localitatea Mitocu Dragomirnei, asociaţie care în anul 2013 a încheiat cu Primăria Comunei un contract de concesiune a unei suprafeţe de 67,56 ha teren situată în extravilanul localităţii, pentru o perioadă de 3 ani, stabilindu-se o redevenţă de 105 lei/ha/an.

În vederea prelungirii contractului de concesiune, în luna februarie 2016 femeia a depus o cerere la Primăria comunei Mitocu Dragomirnei, iar după aproximativ o lună s-a prezentat la ea un intermediar care i-a comunicat că a fost trimis de primar să îi numere oile.

Cu ocazia discuţiilor purtate, acesta a întrebat-o dacă „nu realizează că vin alegerile, iar primarul are nevoie de bani”.

Femeia susține că a dedus de aici că ar trebui să-i dea primarului o sumă de bani pentru a i se prelungi contractul de concesiune, întrucât în cuprinsul contractului se menţionează că acesta poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa iniţială prin acordul de voinţă al ambelor părţi.

Anchetatorii arată că la sfârşitul lunii aprilie 2016, reclamanta a primit prin virament bancar suma de 29.000 lei cu titlu de subvenţie APIA, lucru pe care l-a aflat şi primarul, astfel că acesta s-a prezentat la începutului lunii mai la femeie şi i-a cerut suma de 5300 lei.

În aceste condiţii au fost efectuate demersurile necesare efectuării unui flagrant, astfel că în data de 9 mai 2016 ora 16:21, echipa de flagrant a pătruns în casa numitei femeii unde se afla primarul Dănuț Solcan, acesta având asupra sa suma de 5.200 lei, în bancnote ce aveau cupiura şi seria menţionată în procesul verbal de predare primire întocmit anterior.

Întrebaţi cu privire la semnificaţia sumei, femeia a arătat că suma a fost oferită primarului pentru a obţine prelungirea contractului de arendă a păşunii pe care era organizată stâna de oi a sa şi a soţului. Pe de altă parte, inculpatul Solcan Dănuţ a pretins că suma reprezintă cota parte din subvenţia APIA care i-ar fi revenit fiicei sale.

Întrucât suma de bani ce a fost oferită drept mită a fost pusă la dispoziţie de către femeie pentru realizarea flagrantului, iar întreaga sumă a fost identificată asupra inculpatului, aceasta a fost ridicată şi restituită procedural către reclamantă de organele de urmărire penală, astfel că nu au fost instituite măsuri asiguratorii în cauză.

În aceste condiții primarul Dănuț Solcan a fost trimis în judecată pentru luare de mită, iar cauza va fi judecată de Tribunalul Suceava.


Intră acum și în grupul de