BNR vrea sa mai tempereze tendinta populatiei de a face credite


Intră acum și în grupul de

Bancherii din România au discutat vineri, despre noile conditii de creditare pe care planuieste sa le introduca Banca Nationala. Noile reguli sunt menite sa domoleasca apetitul românilor pentru împrumuturi. Dupa întâlnire, bancherii nu au vrut sa dea detalii despre ce s-a discutat. BNR vrea sa mai tempereze tendinta populatiei de a face credite. Conform noilor reguli, cei care vor cere un împrumut, nu vor mai fi evaluati pe baza veniturilor actuale, ci pe baza celor declarate la Fisc, din anul anterior. În plus, solicitantii ar putea sa fie supusi la o evaluare suplimentara a capacitatii de rambursare a creditului în conditii de stres.
 
BNR vrea ca bancile sa calculeze gradul de îndatorare pentru un client, luând în calcul venituri cu cel mult 20% mai mari decât cele declarate la Fisc, în anul anterior.
 
Specialistii spun ca, pâna la urma, restrictiile vor lovi în anumite categorii de clienti. Banca Nationala spera ca masurile pe care le propune vor duce la evitarea situatiilor în care oamenii se împrumuta prea mult si nu mai au de unde sa dea banii înapoi.
 
BNR doreste si introducerea unui test de stres facut la acordarea unui împrumut. Solicitantului de credit îi va fi evaluata capacitatea de rambursare a banilor în conditii nefavorabile. Pentru aceasta, înainte de semnarea contractului va primi doua scadentare – unul în conditiile din momentul semnarii creditului si altul care va tine cont de modificari ce pot sa apara în timp.


Intră acum și în grupul de