Infrastructura de transport, prioritate a celei de-a doua rectificari bugetare


Intră acum și în grupul de

Executivul a adoptat, în ultima sedinta, cea de-a doua rectificare bugetara din acest an, majorând cheltuielile totale la bugetul de stat cu 4,4 miliarde lei, iar veniturile cu 3,8 miliarde lei, se precizeaza într-un comunicat de presa al Guvernului.

Astfel, cea mai mare pondere a fondurilor suplimentare se va îndrepta catre investitii în infrastructura de transport (aproximativ 1,9 miliarde de lei – 1,4 miliarde lei de la bugetul de stat si circa 500 de milioane de lei din fonduri externe). Acesti bani vor finanta proiecte de infrastructura rutiera, feroviara, aeroportuara, maritima, etc.  
Fonduri suplimentare vor fi acordate si pentru investitii în portul Constanta si pe canalele navigabile, pentru subventia rezervata Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos Galati, ca si pentru finalizarea lucrarilor de reparatie la pista aterizare-decolare a Aeroportului International Bucuresti-Baneasa, amenajarea caii de rulare si extinderea aerogarii Aeroportului International Timisoara, asigurarea conditiilor optime de functionare a Aeroportului International Constanta.  
Fonduri suplimentare în suma de aproximativ 260 de milioane de lei vor fi alocate, de asemenea, Ministerului Dezvoltarii pentru Programul de constructie a salilor de sport, pentru pietruirea si reabilitarea drumurilor de acces, pentru alimentarea cu apa la sate.  

    Pentru finantarea productiei de apa grea la unitatile 3 si 4 ale Centralei nuclearo-electrica de la Cernavoda au fost alocate 131 de milioane de lei, iar pentru finantarea programelor de înzestrare a armatei, Executivul a alocat aproximativ 200 de milioane de lei.
    În domeniul sanatatii, vor fi asigurate fonduri în suma de 100 de milioane de lei pentru derularea Programului Prevenirea cancerului de col uterin, propus de Ministerul Sanatatii.
Aceeasi suma, de 100 milioane lei, a fost alocata pentru acoperirea platii accizei la motorina pentru agricultura.  
    Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va primi suplimentar 100 milioane lei pentru derularea, în bune conditii, a unor programe în curs de derulare.
    Bugetul Ministerului Culturii si Cultelor va primi în plus fonduri în valoare de circa 50 milioane lei, în principal pentru acordarea de sprijin financiar cultelor religioase recunoscute în România, pentru construirea si modernizarea unor lacasuri de cult, etc.
    Agentia Nationala de Integritate va primi în plus 3 milioane de lei noi.  
    În urma rectificarii, deficitul bugetar va ramâne la nivelul de 2,3% din Produsul Intern Brut


Intră acum și în grupul de