Sucevenii nu pot cumpara inca locuintele ANL care le-au fost inchiriate


Intră acum și în grupul de

Desi noile norme legislative permit vânzarea locuintelor pentru tineri construite prin ANL, acestea sunt inaccesibile chiriasilor suceveni, care nu îndeplinesc conditiile necesare. Nici unul din chiriasii suceveni nu locuieste în apartamente ANL de 5 ani, asa cum prevad normele metodologice de aplicare a Legii 152/1998, primele locuinte ANL din Suceava, din cartierul Privighetorii, fiind date în folosinta în vara anului 2004.

Practic, de anul viitor, 96 de suceveni, locatarii primelor 6 blocuri ANL, vor avea de ales între a ramâne chiriasi ai Primariei, situatie în care pot ramâne fara apartament, atunci când nu mai îndeplinesc conditiile necesare, ori sa devina proprietari, la preturi foarte convenabile.

Conform normelor de aplicare a legii ce permite achizitionarea locuintelor ANL, pretul de cumparare va fi stabilit de un evaluator al autoritatii locale, dar nu poate fi mai mic decât pretul de inventar ori de 75% din pretul pietei (dar dupa grila de preturi stabilita de notari, nu dupa preturile de vânzare practicate efectiv pe piata).

Dar, dupa cum a precizat Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, pretul unui apartament de doua camere, cu o suprafata de 60 de metri patrati, ar ajunge la aproximativ 30.000 de euro, calculul fiind facut la pretul cu care au fost contractate lucrarile la vremea respectiva, adica în jur de 450 de euro la metru patrat de locuinta.

Oricum ar fi, locuintele ANL vor fi scoase la vânzare la cele mai mici preturi de pe piata, în conditiile în care acum, pentru un apartament vechi de câtiva zeci de ani, de aproximativ 60 de metri patrati, se platesc sume cuprinse între 55.000 – 70.000 de euro.

Anul viitor, cei 96 de suceveni care au primit locuinte ANL în 2004 vor fi chemati la Primarie, sa aleaga daca vor sa devina proprietari, ori sa ramâna în continuare chiriasi, dar la alte tarife, ce vor fi stabilite atunci.

Daca aleg varianta cumpararii apartamentului, acestia vor trebui sa achite suma integral, fiind exclusa varianta de achitare în rate a contravalorii acestuia.

Mai mult, timp de cinci ani, aceste apartamente nu vor putea fi vândute, dar vor putea fi închiriate.

Banii care se vor încasa din vânzarea apartamentelor vor fi virati într-un cont special al ANL, din care vor fi construite alte locuinte sociale.


Intră acum și în grupul de