40 de medici veterinari au avut parte de o excursie de documentare profesionala si culturala prin Europa


Intră acum și în grupul de

Un numar de 40 de medici veterinari suceveni au avut parte de o excursie de documentare profesionala si culturala, organizata de Colegiul Medicilor Veterinari din judetul Suceava, deplasându-se în perioada 10 – 19.07.2008, în Austria, Germania, Italia, Ungaria si Elvetia.

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, Petrea Dulgheru, vizita a avut ca scop principal informarea si documentarea medicilor cu noutatile de ultima ora privind sistemul cresterii si sacrificarii animalelor, forma de organizare a autoritatilor veterinare în aceste tari, modul cum lucreaza veterinarii din aceste tari, dotarile si nu în ultimul rând retribuirea.

Acesta a precizat ca s-au purtat discutii cu autoritatile austriece din zona Wieselburg – Tirol despre masurile privind prevenirea unor boli la animale atât în Austria, cât si în Bucovina, în conditiile intensificarii schimbului comercial cu bovine noi.  

Tot în Wieselburg, veterinarii suceveni au vizitat un centru de reproductie si selectie a bovinelor, o ferma de vaci cu lapte, un abator si doua pastravarii.

„În premiera am vazut un robot de muls pentru care un cercetator olandez a luat premiul Nobel. Acest robot îl ajuta pe un fermier, care împreuna cu sotia si cei doi copii întretin 160 bovine, din care 100 vaci mulgatoare. Ne-a impresionat modul cum numai 4 oameni pot sustine aceasta activitate 365 din 365 de zile. La noi, o astfel de ferma solicita munca a cel putin 12 oameni. Robotul spala ugerul, îl dezinfecta, efectua mulsul cu ajutorul senzorilor în mod selectiv pentru fiecare sfert, iar laptele ajungea direct în tancul de racire. Activitatea omului era total suplinita de robot, ea reducându-se doar la baza de date. Acesta este viitorul si în fermele moderne din Romania, la un pret de 40.000 de euro”,  a precizat la întoarcere Petrea Dulgheru.

Întrucât excursia nu a fost doar una de documentare profesionala, cei 40 de excursionisti au parcurs aproximativ 4.500 km în cele 10 zile fiind vizitate importante obiective de interes istoric si cultural din Austria (orasul Salzburg si Viena), Germania (M?nchen si castelul Linderhof), Italia (Milano, Venetia si statiunea Lido di Jesola de la marea Adriatica), Elvetia (Lucerna si Lugano), Ungaria, încheierea facându-se printr-o frumoasa croaziera pe Dunare la Budapesta.

Excursia a fost platita de fiecare medic veterinar în parte, iar cei care au participat si-au exprimat dorinta ca aceste excursii sa se repete.


Intră acum și în grupul de