Nechifor: Cum ne dăm seama că a venit toamna la Suceava? Lipsa încălzirii, a țevii de gaz la Vatra Dornei și blocajul financiar pentru „bătrânul program” Utilități și Mediu. Anul acesta Guvernul nu a mai transferat bani pentru plata ratelor de credit


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, fost președinte al Consiliului Județean Suceava, a făcut o analiză a situației generate de proiectul de utilități început în județ în anul 2003, pe care îl denumește „bătrânul proiect” și pentru care Consiliul Județean Suceava și 60 de primării au luat un împrumut de 86,3 milioane de euro, dar doar o parte redusă din proiect a fost realizată, dar, mai mult, conductele magistrale de gaz natural, cu o lungime de 101 kilometri, construite din acest credit, au fost preluate, gratuit de Transgaz, printr-o decizie a Guvernului Boc, iar creditul a rămas să fie plătit de suceveni.

„Cum ne dăm seama că a venit toamna la Suceava? Păi începem să vorbim despre încălzire, mai degrabă despre lipsa ei, despre țeava de gaz de la Vatra Dornei, cea care lipsește cu desăvârșire și despre dificultățile financiare legate de bătrânul program Utilități și Mediu la Standarde Europene”, arată Nechifor în analiza sa.

El explică în această analiză că până în acest an, cum necum, plata ratelor de capital și a dobânzilor datorate de Consiliul Județean și cele 60 de localități asociate a fost preluată de stat, mai precis de către guvern, prin rectificarea bugetară din vară, sau din toamnă.

„Lucrurile păreau simple, împrumutul luat de consiliu și localități, undeva pe la începutul anilor 2000, pentru realizarea unei magistrale de gaz metan și pentru construirea de sisteme centralizate de încălzire pentru principalele municipii și orașe din județ, a tot fost pasat în sarcina statului, cel care garantase inițial împrumutul de 86,3 milioane Euro la Deutsche Bank AG London, platinduse până azi 29,468 milioane Euro ca rate de capital și 55,958 milioane Euro drept dobânzi. Asta în condițiile în care împrumutul e contractat până în anul 2030, ceea ce înseamnă că am ajuns abia pe la jumătate și mai avem de rambursat suma de 56,831 milioane Euro, cu dobânzile aferente”, precizează deputatul sucevean.

El reamintește că atunci când era președinte al Consiliului Județean Suceava solicita, în numele primăriilor asociate, obținerea sumelor de bani necesare pentru a ieși din blocajul financiar, în situația în care majoritatea localităților nu au beneficiat de nimic de pe urma acestui program și că doar municipiile Suceava și Rădăuți pot să spună că au avut investiții care s-au materializat în rețele de termoficare și centrale de cogenerare care funcționează în parametrii proiectați inițial.

„Firește că la publicarea pe județe a sumelor de la rectificare, întotdeauna eram privit cu sprîncenele ridicate de colegi din țară, județului Suceava fiind-ui repartizate în plus câteva zeci de miliarde de lei vechi, lucru greu de explicat altora, pe principiile solidarității și contributivității, chiar dacă banii primiți plecau aproape în același moment în conturile băncii creditoare”, a adăugat deputatul.

Nechifor a menționat că în acest an Guvernul nu a mai făcut acest transfer de fonduri necesar pentru ieșirea localităților din blocaj.

„Anul ăsta nu a mai mers, cel puțin până acum, iar raționamentul guvernului este de înțeles până la urmă, poate că și alte județe și-ar dori o astfel de facilitate, să te împrumuți cu garanții guvernamentale de stat, să îți faci investiții publice și apoi să strigi la guvern să vină să îți plătească datoriile. Nimeni nu a fost forțat, cred, să intre în această asociere care, din păcate, a ajuns să fie departe de a-și fi atins scopul inițial, iar activul și pasivul, la fel ca și într-o căsătorie, nu mai poate fi întors din drum, oricât de mult ne-am dori asta”, susține deputatul.

El spune că asta e situația actuală, dacă nu ar mai fi și un alt aspect, poate cel mai dificil și grav, în același timp, mult mai grav decât arhicunoscuta hotărâre de guvern cu balta Belina.

„Când spun asta, mă refer la Hotărârea Guvernului nr. 1216/2009, cea prin care guvernul PDL, condus de Emil Boc, a luat pur și simplu, fără plată, 101 km de conducte de gaz realizate prin proiectul Utilități și Mediu la Standarde Europe și le-a transferat unei companii, ce-i drept de stat, TRANSGAZ SA, căreia i-a trasat în schimb obligația de a finaliza proiectul, lucru care nu s-a mai întâmplat, din păcate”, a menționat Nechifor.

El mai arată că în urmă cu câteva zile a fost îmbiat să semneze o inițiativa legislativă inițiată de parlamentari ai PNL, prin care i se cere guvernului preluarea acestui credit neperformant la datoria publică.

„Nu l-am semnat, odată pentru faptul că Guvernul a notificat Consiliul Județean în repetate rânduri că acest lucru nu poate fi acceptat, din motive și legale și obiective, și în al doilea rând, pentru faptul că îmi aduc aminte cum se schimba atitudinea și paloarea obrajilor unor persoane atunci când se vorbea de acest program și de blocajele financiare pe care le-a generat. Cu toate aceste, dacă cumva guvernul va avea un punct de vedere pozitiv asupra acestei inițiative, eu voi vota cot la cot cu ceilalți colegi parlamentari, din dorința de a elibera povara financiară de pe umerii localităților îndatorate prea mult și pentru prea mult timp”, a subliniat deputatul.

El mai adaugă că până atunci, Consiliul Județean, în calitatea sa de reprezentant al membrilor asociați trebuie să găsească soluții, chiar și în condițiile în care conducerea actuală a decis o nouă îndatorare în valoare 70 milioane de lei pentru construirea unui nou terminal la aeroport, dar și pentru modernizarea unor drumuri județene.

„Nimic de zis, sunt proiecte demne de toată aprecierea, dar cu o singură condiție, ca în viitorii ani să nu ajungă cumva să stea, din nou, cu mâna întinsă la guvern”, a conchis Nechifor.


Intră acum și în grupul de