Biroul Executiv al Comisiei Judetene a Arbitrilor si-a fixat strategia „cavalerilor fluierului” pentru anul 2008


Intră acum și în grupul de

La sedinta de analiza si de fixare a strategiei au fost prezenti Gheorghe Stefanovici – presedinte CJA Suceava, Sebastian Gheorghe – vicepresedinte CJA si Lilioara Gramada – secretar.

La primul punct s-a discutat organizarea si reorganizarea activitatii CJA Suceava. S-a mentionat faptul ca pe plan judetean Comisia de Arbitraj, în conformitate cu RODAA, este organizata si îsi desfasoara activitatea, potrivit prevederilor Statutului si Regulamentului AJF, ca organism de specialitate, autorizat sa organizeze si sa conduca activitatea arbitrilor de fotbal.

În plan teritorial, CJA Suceava îsi desfasoara activitatea prin Subcomisiile municipale si orasenesti din: Falticeni (pres. Nita Pintea), Gura Humorului (pres. Vasile Paduraru), Radauti (pres. Stefan Martinescu), Siret (pres. Ion Moldovan), Suceava (pres. Dumitru Antoniu), Vatra Dornei (pres. Silviu Bodnar).

Conducerea operativa a CJA Suceava se realizeaza prin Biroul Executiv, Comisia de Delegari si Comisia de Disciplina iar de resortul tehnic raspunde Sebastian Gheorghe.

Lucian Hreamata, Silviu Pintea, Teodor Morosan si Dorin Prodan au fost cei mai sanctionati arbitri

La punctul doi, a fost analizata activitatea arbitrilor. În campionatul 2007-2008, în competitiile organizate de AJF, au activat 131 de arbitri: 7 divizionari, 20 de centrali din lotul „D”, 55 de asistenti din lotul „D” si 49 de arbitri din lotul Ligii a V-a. Dintre cei 49 de arbitri din Liga a V-a, 30 au fost stagiari, rezultati în urma cursurilor organizate în perioada noiembrie 2007-februarie 2008. „Din analiza activitatii (rapoarte de observare, rapoarte de arbitraj, presa, consultarea oficialilor echipelor, memorii ale conducatorilor) a rezultat ca activitatea arbitrilor a fost buna spre foarte buna, cu excemptia unor cazuri în care arbitrii (Hreamata, Melniciuc, Avadanei, Pintea, V. Tanasa, Onesim, Prodan, Tabarcea, Filipciuc, Cearcovschi, Bodnar, Morosan, D. Ursache, Iavni) au fost sanctionati cu avertismente sau suspendari” , a declarat Gheorghe Stefanovici. Cele mai multe etape de suspendare si greselile cele mai grave au apartinut arbitrilor: Lucian Hreamata (Falticeni), Silviu Pintea (Falticeni), Teodor Morosan (Suceava), Dorin Prodan (Gura Humorului). Fata de cele constatate, Biroul Executiv al CJA Suceava a dispus retrogradarea din lotul „D” asistenti a arbitrului Lucian Hreamata, mentionându-se ca, daca în termen de 6 luni va comite o alta greseala sanctionata cu indiferent câte etape, va fi exclus din arbitraj.

Arbitrii Melniciuc, Iavni, S. Pintea, Prodan si Onesim au primit avertisment. În cazul în care cei 5 „fluierasi” vor face obiectul unei sanctiuni cu suspendare, vor fi retrogradati din lotul „D”.  

Testarea fizica si cea teoretica sunt programate la data de 9 august

Tot în aceasta sedinta a fost discutata organizarea la Suceava, în data de 9 august 2008 a Cursului de vara. Prezenta arbitrilor este obligatorie, la ora 8, la Stadionul „Areni” pentru probele fizice dupa care, de la ora 11, la Universiatatea „Stefan cel Mare” va avea loc cursul de instruire propriu-zis în cadrul caruia va avea loc si testarea teoretica. Tot atunci, arbitrii vor achizitiona buletinul tehnic „Arbitrul”, editat de CCA nr.2/2008.

Alte hotarâri:

    * Presedintele CJA Suceava va pune la dispozitia AJF Suceava si a subcomisiilor, tabelele cu loturile stabilite: lotul „D” – 19 arbitri, lotul „D” (asistenti) – 52 arbitri, lotul de Liga a V-a (centrali si asistenti) – 50 de arbitri (30 de stagiari). Totalul arbitrilor pentru sezonul 2008-2009 este de 128 (dintre care 7 divizionari);
    * În ceea ce priviste lotul de Liga a IV-a, s-a stabilit ca înaltimea minima a arbitrilor sa fie de 1,70 metri. Cei care nu îndeplinesc aceasta conditie au fost retrogradati în lotul „Onoare” – Liga a V-a. De asemenea s-a stabilit ca arbitriii sa aiba co greutate proportionala cu înaltimea (ex. 1,70 metri, 70 kg);
    * Vârsta maxima pâna la care arbitrii pot activa în loturile judetene din cadrul CJA Suceava este 48 de ani, cu conditia sa promoveze testele fizice si teoretice si sa îndeplineasca conditiile conditiile de înaltime si greutate. Arbitrii care împlinesc vârsta de 48 de ani vor arbitra pâna la sfârsitul anului calendaristic în care împlinesc aceasta vârsta.


Intră acum și în grupul de