Mai mulți căruțași depistați în trafic de polițiștii suceveni au fost amendați în cadrul unei acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere grave

Peste 50 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţişti în cadrul unei acţiuni de prevenire şi combatere a accidentelor rutiere cu implicarea conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală, între cei sancționați fiind și zece căruțași.

Poliția Județeană Suceava a atras atenția cu privire la necesitatea respectării regulilor rutiere de participanţii la trafic care conduc atelaje hipo avertizând încă o dată şi pe şoferi să ia toate măsurile necesare prevenirii unor evenimente rutiere cu implicarea acestui tip de vehicule.

Recomandările poliţiştilor vin în contextul în care, pe perioada lunilor de toamnă se remarcă o creştere a numărului de căruţe pe drumurile comunale şi judeţene, acestea transportând produse agricole dar şi lemne de foc necesare perioadei de iarnă.

În acest context, vineri, Biroul Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Suceava a organizat o acţiune pe raza de competență, inclusiv în mediul rural, pe linia combaterii cauzelor generatoare de accidente rutiere grave, în care sunt implicaţi căruţaşii fiind controlate 121 de vehicule, inclusiv cu tracţiune animală și au fost testate cu aparatul etilotest 20 de persoane.

În urma acțiunii au fost aplicate 56 de sancţiuni contravenționale, în valoare de 16.820 lei, din care 10 față de căruțași.

Totodată, au fost controlaţi în trafic şi şoferi fiind reţinute 5 permise de conducere şi retrase 2 certificate de înmatriculare.

 În paralel, pentru responsabilizarea căruţaşilor şi prevenirea unor evenimente rutiere, în zilele de 13 şi 14 octombrie 2017,  poliţiştii de prevenire  şi poliţiştii rutieri au desfăşurat mai multe  acţiuni de informare şi responsabilizare a conducătorilor de atelaje hipo identificaţi pe  DN 17, pe DN 29 A dar şi pe drumurile comunale adiacente, precum şi pe raza localităţilor Mitocu Dragomirnei, Adâncata şi Zvoriştea, Stroieşti şi Ilişeşti.

În cadrul acțiunii au fost montate 50 de plăcuţe reflectorizante, au fost distribuite veste reflectorizante şi materiale de informare cu conţinut educativ. Peste 50 de conducători de atelaje hipo au fost instruiţi cu privire la măsurile de prevenire a accidentelor rutiere.

     Astfel de acţiuni vor continua, mai ales având în vedere că pe perioada sezonului de toamnă care coincide cu recoltarea culturilor agricole, traficul atelajelor hipo înregistrează valori crescute, iar riscul de producere a evenimentelor rutiere este unul sporit, arată Poliția Suceava.

Pentru prevenirea implicării conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală în evenimente rutiere, poliţiştii fac următoarele recomandări:

– nu folosiţi segmentele de drum pe care accesul atelajelor hipo este interzis;

– folosiţi în mod obligatoriu  vestele reflectorizante şi  elemente fluorescent –reflectorizante pe atelajele hipo;

– vehiculul cu tracţiune animală sa fie condus  pe acostament sau  cât mai aproape  de marginea din dreapta a părţii carosabile;

– să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabila;

– să nu conducă vehiculul sub influenta băuturilor alcoolice; sa semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul  şi să se asigure la schimbarea direcţiei de mers;

– să  nu transporte  persoane care stau in picioare.

loading...