Gavrilescu despre avantajele colectării selective a deșeurilor: cetățeanul va plăti cât deșeu produce și va primi bani pentru deșeurile uscate reciclate


Intră acum și în grupul de

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, că până la sfârșitul anului se va aproba Planul Național de Gestionare a Deșeurilor prin care se prevede că prin colectare selectivă cetățeanul va plăti cât produce.

„Fiecare dintre noi, în funcție de cum vom avea grijă de resursele naturale, vom avea grijă și de bugetul propriu al fiecărei familii”, a spus Gavrilescu.

Ea a spus că banii de la producătorii de ambalaje, sau de la organizațiile de transfer de deșeuri ar urma să fie reitroduși în infrastructura de mediu din localități.

Gavrilescu a menționat că se va declanșa o campanie națională prin care vor fi prezentate avantajele selectării colective.

„Cetățeanul nu a fost informat despre avantajele selectării colective, ce înseamnă aceasta și nu a fost informat că poate să plătească numai cantitatea de deșeu umed pe care o produce și nu scoate banii din buzunar la tariful de acum ci poate să plătească în funcție de cât deșeu produce și că care posibilitatea de a duce el direct deșeurile uscate la colector și să încaseze banii sau să le colecteze diferit și să le dea salubristului ca până la final producătorul de ambalaj în funcție de cantitatea de deșeu să ajungă la primărie”, a spus Gavrilescu.

Ea a explicat că a fost suspendată taxa pentru depunerea la groapa de gunoi până la aprobarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor.

„Cetățeanului i se cereau bani în plus la tariful de salubrizare cu 80 de lei pentru taxa de groapă”, a spus ministrul.


Intră acum și în grupul de