Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, cere punerea în funcțiune, cât mai repede a depozitelor Moara și Pojorâta, și a amenințat cu închiderea gropilor provizorii și cu amenzi maximale


Intră acum și în grupul de

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, că depozitele de deșeuri de la Moara și Pojorâta trebuie puse în funcțiune cât mai repede și a amenințat că gropile provizorii care au fost avizate în 2015, doar pentru un an, vor fi închise.

„Lucrurile în județul Suceava privind depozitarea deșeurilor sunt neconforme cu legislația națională și europeană și pentru că și aici avem unele probleme ce țin de modul în care nu am reușit să colectăm selectiv astfel încât ținta de țară în 2020 să fie de 50 la sută din total deșeuri produse de noi toți, am discutat punctual cu președintele CJ și cu primarii care au platforme temporare de depozitare, să văd care este situația reală a funcționării SMID de la Suceava, a realizării a celor două depozite”, a spus ministrul.

Ea a precizat că la Pojorâta construcția a fost realizată și se lucrează la căile de acces către acest depozit, iar la Moara, finalizat, s-a lansat procedura de achiziție pentru operatorul de salubrizare astfel încât la Moara, în cel mai scurt timp, deșeurile produse de cetățenii județului Suceava să poată fi duse la acest depozit.

„Am atenționat conducerea CJ Suceava că atât la Pojorâta cât și la Moara banii din fondurile europene pentru finalizarea acestui proiect au fost fazate și că aceste două depozite trebuie să intre în funcțiune în cel mai scurt timp”, a spus Gavrilescu.

Ea a reamint că s-au dat autorizații temporare în 2015 pentru platforme unde să fie colectate deșeurile până când se vor finaliza cele două depozite ecologice, dar că autorizația a fost, inițial, pentru un an.

„Am atenționat Consiliul Județean că perioada de viață a celor două depozite este de 10 ani din momentul în care intră prima mașină”, a spus ministrul.

Ea a arătat că a cerut autorităților sucevene să aplice legea pentru operatorii de salubrizare care trebuie să ducă la aceste depozite temporare numai deșeuri colectate selectiv astfel încât doar partea umedă să fie depusă în groapă, iar restul reintroduse în procesul tehnologic și trimise direct la producători.

Ministrul a spus că cetățeanul va putea beneficia de tarif diferențiat în funcție de cantitatea de deșeu pe care o produce.

Toți cei care au participat la ședință au înțeles că legea trebuie respectată, iar cei care nu o respectă primesc sancțiuni, a adăugat Gavrilescu.

”Sancțiunile nu vor mai fi la limita inferioară ci am cerut Gărzii Naționale de Mediu să fie la limita superioară astfel încât toată lumea să respecte legea”, a spus ministrul.

Ea a arătat că în cazul depozitelor temporare din județul Suceava, dacă s-a respectat legea și depozitarea a fost făcută selectiv, iar gropile temporare au fost construite respectând condițiile pentru un depozit permanent, având toate măsurile de siguranță, atunci acestea se vor putea închide in situ, iar dacă nu a fost respectată legea și nu a fost făcută selectare vor trebui aplicate sancțiuni, iar deșeurile vor trebui selectate și duse la depozitul de la Moara.

Potrivit datelor prezentate de ministru, depozitul de la Moara ar urma să intre în funcțiune la sfârșitul acestui an dacă procedura de selecție nu va fi contestată, iar la Pojorâta termenul de intrare în funcțiune ar urma să fie în a doua parte a anului viitor.

FOTO: http://adevarul.ro/

Intră acum și în grupul de