Regizorul Mircea Drăgan, cetățean de onoare al județului Suceava, care a regizat filmele „Ştefan cel Mare-Vaslui 1475”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Fraţii Jderi” sau al seriei “Brigada Diverse” s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani.


Intră acum și în grupul de

Regizorul și scenaristul Mircea Drăgan a murit, marți, la vârsta de 85 de ani.

Mircea Drăgan s-a născut în data de 3 octombrie 1932 la Gura Ocniței și a absolvit ca șef de promoție secția Regie Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică.

El a regizat filmele  „Ştefan cel Mare-Vaslui 1475”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Fraţii Jderi” sau al seriei “Brigada Diverse”.

Consiliul Județean Suceava a acordat, în urmă cu doi ani, regizorului Mircea Drăgan titul de cetățean de onoare al județului pentru că prin filmele sale istorice, a promovat imaginea judeţului Suceava şi a personalităţii celei mai importante figuri a istoriei Moldovei, domnitorul Ştefan cel Mare.

Preşedintele CJ Suceava de la acea dată, Cătălin Nechifor, preciza la decernarea titlului că maestrul Mircea Drăgan, îndrăgostit de Bucovina, a ales pentru scenele din filmele istorice locaţii precum Suceava, Voroneţ, Suceviţa, iar la realizarea filmului „Fraţii Jderi” a surprins atât frumuseţea satului Mitocu Dragomirnei cât şi a mănăstirii cu acelaşi nume şi că a implicat în acest proiect peste şase sute de săteni, din care peste două sute de copii din localitate.

Mircea Drăgan a anunțat atunci că toate filmele pe care le-a realizat vor putea fi folosite de Consiliul Județean Suceava pentru orice activitate culturală, didactică sau de cinstire și evocare a evenimentelor din filme.

„Filmele pe care le-am realizat, toate, le pun la dispoziţia CJ Suceava să le folosească când vor, unde vor şi cum vor. Având autoritatea drepturilor de autor să ştiţi că nu mai e nevoie de nici o aprobare. Pentru orice activitate culturală, didactică, de cinstire, de popularizare, de evocare a evenimentelor din filme, pot fi folosite fără nici un fel de altă aprobare”, a spus regizorul Mircea Drăgan.

 

Regizorul şi scenaristul Mircea Drăgan, a regizat 22 de filme şi a scris scenarii pentru 11 dintre acestea, între care „Ştefan cel Mare- Vasului 1475”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Fraţii Jderi”,  „Aurel Vlaicu” sau cele din seria Brigada Diverse.

 


Intră acum și în grupul de