Gimnastica » Romania, bronz la echipe

Echipa feminina de gimnastica a României si-a îndeplinit obiectivul, unul realist în actualele circumstante. Miercuri dimineata, fetele noastre au cucerit medalia de bronz la turneul olimpic de la Beijing, fiind devansate de China si de Statele Unite dar, cel mai important, lasându-le pe rusoaice în afara podiumului.
 
Începutul finalei pe echipe a fost unul ezitant. Dupa prima rotatie, România era pe locul al cincilea. Înca un aparat si fetele noastre au reusit sa urce o pozitie, instalându-se pe patru, la mica distanta de Rusia. Si atunci avea sa înceapa adevaratul „razboi”.

Din fericire pentru noi, a urmat solul, un aparat care ne-a avantajat, iar pentru ex-sovietice bârna, care le-a pus probleme. Româncele au urcat pe pozitia a treia si mai avea de lucrat la sarituri. Gimnastele lui Nicolae Forminte au strâns din dinti si au încheiat fara greseala, avansul luat la sol fiind hotarâtor în stabilirea clasamentului final. Fetele noastre au acumulat un total de 181,525 de puncte: 45,075 (sol), 45.275 (sarituri), 45,000 (paralele) si 46,175 (bârna).

Medalia de aur a fost cucerita de China cu un total de 188,900 de puncte, în timp ce argintul a revenit echipei Statelor Unite care a acumulat 186,525 de puncte. În finala la individual compus, România va avea doua reprezentante, Steliana Nistor, cu un total de 60,500, locul 8 în clasamentul general, si Sandra Izbasa, cu 59,375, locul 10 la general. În finala de la sol, Sandra Izbasa s-a calificat cu a doua nota, 15,475. La paralele, în ultimul act va fi prezenta Steliana Nistor, care a obtinut nota 15,975, iar la bârna Gabriela Dragoi a obtinut nota 15,450, care a calificat-o în ultimul act.

Fostul antrenor al lotului olimpic, Octavian Belu, a tinut sa precizeze ca rezultatul este unul multumitor. „Aceasta medalie de bronz este un rezultat bun. S-au luptat cu Rusia pentru acest loc si au câstigat. Bronzul fetelor este continuitatea în gimnastica feminina, România a ramas pe podium. Aceasta medalie le da tonus fetelor pentru finala la individual compus, dar si pentru finalele pe aparate”, a spus presedintele Agentiei Nationale pentru Sport.