Blocul Operator al Spitalului Județean Suceava va fi mărit prin construirea de noi săli de operație, iar în paralel se va extinde secția ATI. Rîmbu:Numărul intervenţiilor s-a dublat, chiar triplat şi este absolută nevoie de extindere


Intră acum și în grupul de

Blocul Operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava ar putea fi mărit prin construirea unor noi săli de operaţie în condiţiile creşterii numărului pacienţilor şi a complexităţii intervenţiilor chirurgicale, în paralel şi cu extinderea Secţiei ATI.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că sunt noi solicitări care vin din partea spitalului ce vizează mărirea numărului de săli de operaţie din Blocul Operator.

Flutur a spus că, în prezent, cele zece săli de operaţie existente “par tot mai puţine pentru Suceava” în condiţiile creşterii numărului de pacienţi şi a complexităţii intervenţiilor chirurgicale realizate la SJU Suceava, datorită dotărilor cu echipamente şi aparatură medicală performantă care s-au făcut în ultimii ani, dar şi a dobândirii de noi competenţe ale medicilor pentru efectuarea unor anumite tipuri de intervenţii.

El a precizat că va trebui gândită, în continuare, o dezvoltare pe verticală a spitalului prin realizarea unei supraînălţări pentru extinderea Blocului Operator adăugând că şi în primul său mandat de preşedinte al CJ Suceava s-a investit în modernizarea Blocului Operator.

“Ştiinţa a avansat foarte mult, dotarea este cu totul şi cu totul alta şi simţi la un moment dat că ai echipamente şi aparatură modernă, dar trebuie să stai la rând pentru o intervenţie într-un bloc operator în care se face altceva şi atunci e firesc să fie justificată majorarea numărului de săli de operaţie”, a explicat Flutur dând ca exemplu situaţia Secţiei de Neurochirurgie unde intervenţiile chirurgicale au crescut şi s-au diversificat graţie noilor aparaturi din dotare.

Preşedintele CJ Suceava a menţionat că SJU Suceava va deveni “un complex spitalier” şi nu va rămâne doar la statutul de spital de urgenţă.

“Îi mărim complexitatea, iar diversitatea de intervenţii va fi cu totul şi cu totul alta dacă facem şi aceste săli de operaţie, cu dotarea corespunzătoare. Eu sunt foarte conştient că va trebui să fie urmat şi de alte finanţări pentru aparatură medicală. Din ce am înţeles de la managerul SJU Suceava ar mai fi nevoie de cel puţin patru săli de operaţie, sfatul meu este să ne gândim la viitor în oglindă, adică opt săli de operaţie, pentru că înaintează tehnologia cu o aşa viteză, încât trebuie să te găsească pregătit”, a mai spus Flutur.

La rândul său, managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat că spitalul sucevean a fost dat în folosinţă în anii `60, iar Blocul Operator a fost proiectat pentru o anumită populaţie şi un anumit număr de intervenţii.

“Ultimii ani au demonstrat faptul că, determinat de dotare, de calificare, în sensul că avem cam tot ce ne trebuie unui bloc operator şi în acelaşi timp şi medici, numărul intervenţiilor s-a dublat, chiar triplat şi este absolută nevoie de extinderea Blocului Operator. Cum a spus şi domnul preşedinte, acum, la cald, ne-am dus şi am constatat că spaţiile sunt mici, sunt insuficiente faţă de solicitări şi vom găsi foarte repede soluţia construirii, finanţării şi punerii în funcţiune a unui Bloc Operator extins cu câteva săli de operaţii, pe care noi ne gândim să le facem la standardele nu actuale, ci viitoare”, a explicat Rîmbu.

El a precizat că este vizată mărirea spaţiului Blocului Operator şi realizarea mai multor săli de operaţie, iar în paralel trebuie gândită şi extinderea Secţiei de Terapie Intensivă, un domeniu “extrem de important” într-un spital.

“Ce avem noi acum este foarte bine dotat, foarte bine gestionat, salvează vieţile oamenilor, dar cred că este insuficient. Noi vrem să eliminăm acea sintagmă potrivit căreia toată lumea vrea să meargă mai departe, mai departe este aproape, aici. Vrem să rezolvăm orice gen de caz şi să depăşim, cu toate că suntem în faza asta, dar să ne consacrăm într-o unitate spitalicească care depăşeşte urgenţa. Nu suntem spital de urgenţă care să asigurăm funcţiile vitale bolnavilor şi apoi să trimitem pacienţii în centre universitare sau clinici, vrem şi cred că vom reuşi să rezolvăm cât mai multe cazuri şi cu o patologie cât mai diversificată la Suceava”, a spus Râmbu.

El a menţionat că dacă în trecut se realizau între 4000 şi 6000 de intervenţii chirurgicale pe an, în prezent s-a ajuns la 13 000 de intervenţii pe an în Blocul Operator al SJU Suceava.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de