Sub semnul legii!


Intră acum și în grupul de

Dupa ce marti, în articolul intitulat “Culisele performantei realizate de Cristina Casandra la Beijing”, sotul si antrenorul sportivei sucevene, Silviu Casandra, si-a exprimat nemultumirea fata de felul în care DSJ Suceava a sprijinit activitatea sportiva a acesteia în anul 2008, Mihai Androhovici, directorul DSJ Suceava, a organizat o conferinta de presa în care a tinut sa lamureasca unele aspecte cu privire la modalitatile de finantare a sportivilor, la fondurile de care a dispus DSJ Suceava în acest an si la problemele financiare cu care se confrunta sportul românesc în anul olimpic, 2008.  

Dupa ce i-a felicitat pe sportivii si antrenorii suceveni prezenti la Beijing, Mihai Androhovici a spus ca motivele tehnice au fost cele pentru care nu a putut lua legatura cu Cristina Casandra sau Alexandru Bodnar si nu altele. „Doresc sa încep prin a spune ca aceasta conferinta de presa este doar o comunicare. Nu vreau o dezbatere asupra subiectului, vreau doar sa va informez asupra a ceea ce spune legea. Încep prin a felicita pe sportivii si antrenorii suceveni care au participat la Jocurile Olimpice, pentru prestatiile lor. Am încercat sa iau legatura cu ei, dar, din pacate, tehnic, nu s-a putut, si am renuntat. Ceea ce m-a determinat sa organizez aceasta conferinta de presa a fost articolul aparut pe prima pagina în cotidianul Crai Nou. Chiar unii dintre colegi ma întrebau daca este subiect de prima pagina…Sunt de acord ca este subiect de prima pagina cu un da mare pentru ca, ceea ce doreste sa transmita domnul Casandra este de un real interes si se poate transmite într-o singura fraza: finantarea precara a sistemului de educatie fizica si sport din România”.  

Interesant este faptul ca unii dintre colegii dlui Androhovici au ajuns sa se întrebe daca prezentarea unei performante realizate de  sportiva numarul unu a judetului Suceava MERITA SA FIE TRATATA PE PRIMA PAGINA A UNUI ZIAR SUCEVEAN. Le oferim macar patru raspunsuri afirmative:

DA, pentru ca, Cristina Casandra este o sportiva legitimata la CSM Suceava si a reprezentat Suceava la Jocurile Olimpice!
DA, pentru ca, Cristina Casandra a stabilit la Beijing un nou record national, îmbunatatindu-l pe cel anterior în doua rânduri (calificari si finala) într-un interval de doua zile si cu aproape 12 secunde!
DA, pentru ca, Cristina Casandra, a reusit un rezultat mult mai bun decât al altor atlete din tara care erau cotate mult mai bine si de la care se asteptau medalii;
DA, pentru ca, ni s-a parut normal, ca în paginile unui cotidian local, sa acordam mai mult interes si spatiu unei performante obtinute de o suceveanca, ale carei rezultate, colegii dlui Androhovici le vor reporta ANS, la final de an;
DA, pentru ca, este mai mult decât evident, ca între doi dintre sportivii de înalta performanta ai Sucevei si institutia în care lucreaza colegii dlui Androhovici exista unele neîntelegeri care ar putea dauna sportului sucevean în viitor;
DA, pentru ca, în cotidianul „Crai Nou” au fost relatate pe prima pagina si multe alte rezultate notabile ale sportului sucevean, articolul de marti nefiind primul de acest gen;

„Criza bugetara de la începutul anului si-a spus cuvântul”

Revenind la conferinta de presa, Mihai Androhovici a continuat prin a sublinia faptul ca la începutul acestui an, în luna martie, bugetul DSJ Suceava a fost redus cu 1,8 miliarde de lei vechi si ca situatia financiara precara a institutiei pe care o conduce, nu este singulara în România. „Ceea ce îl intereseaza pe dl Casandra este sportul de înalta performanta pe care dumnealui si doamna Casandra îl practica cu succes. Durerea vine din faptul ca, nu au avut suficiente resurse financiare sa sustina pregatirea de înalta performanta în vederea participarii la Jocurile Olimpice. Din pacate, semnalul tras de dl Silviu Casandra nu este singular. Cu totii am spus ca, reducerile bugetare vor afecta buna pregatire a sportivilor pentru Olimpiada. S-au facut tot felul de reportaje, s-a discutat în tot felul de emisiuni dar din pacate criza bugetara de începutul anului si-a spus cuvântul asupra pregatirii. Sportivii nu au putut astepta sa vina banii. Ei aveau un plan de pregatire foarte clar si bine stabilit, pentru a atinge vârful de forma în perioada Jocurilor Olimpice. Cu toata importanta Olimpiadei, banii nu au ajuns la ANS, care la rândul ei nu a putut finanta Federatia Româna de Atletism si Comitetul Olimpic Român. Din acest motiv, sportivii nu si-au primit drepturile banesti, partial, din câte stiu. Ma refer aici la primele olimpice sau cele de lot national, la alimentatie de efort sau medicamentatie, atât de necesare. DSJ Suceava a avut aceeasi soarta a lipsei finantarii, la fel ca si marile structuri sportive de la nivel national. Aceeasi finantare insuficienta a fost si la nivelul cluburilor sportive departamentale ale ANS. DSJ Suceava supravietuieste din subventia data de ANS”, a declarat Mihai Androhovici.

În articolul publicat marti, Silviu Casandra a dat exeplul DSJ Bacau, acolo unde, directoarea Doina Melinte ofera cu totul alte conditii sportivilor. În replica, Mihai Androhovici a precizat ca „noi nu detinem baze sportive (hotel, cantina, spatii de închiriat) din care sa realizam venituri proprii, asa cum fac colegii din tara, de la DSJ Bacau sau DSJ Constanta. Din punctul nostru de vedere, nu aveam de unde sa finantam activitatea sportiva a sotilor Casandra si asa cum am declarat în articolul din ziar, am avut o reducere bugetara de 1, 8 miliarde de lei vechi.  

Pentru a sublinia si mai mult probleme financiare de la începutul anului, când unele competitii din calendar riscau sa nu poata fi organizate din cauza lipsei fondurilor, Mihai Androhovici a multumit cotidianului Crai Nou organizarea unei competitii de atletism destinate copiilor. „As putea chiar sa multumesc cotidianului Crai Nou pentru ca în luna ianuarie, prin bunavointa lor, am reusit sa organizam o competitie sportiva atletica, care era foarte importanta la nivelul copiilor, în acea luna, noi neavând niciun leu în buget, iar prin contributia lor am reusit sa organizam o competitie de atletism.  

 
”Daca FRA si COR nu aveau bani în acest an olimpic, DSJ Suceava de unde sa aiba?”

Referitor la cele doua refuzuri primite de Silviu Casandra din partea DSJ Suceava, în lunile martie si iulie, când acesta a cerut medicamentatie si bani pentru un stagiu de pregatire de dupa Jocurile Olimpice, Mihai Androhovici a spus ca „dl Casandra s-a adresat DSJ Suceava, dupa ce FRA si COR nu le-a asigurat conditiile necesare asa cum ar fi fost legal. S-a adresat acestor institutii pentru ca, atleta Cristina Casandra intrase în lotul olimpic si beneficia de toate drepturile prevazute de H.G. 1447/2007 (alimentatie de efort, prima olimpica, cazare, medicamentatie). Din spusele dlui Casandra, aceste drepturi nu au fost date din lipsa de bani. Daca FRA si COR nu aveau bani în acest an olimpic, DSJ Suceava de unde sa aiba? Nu a fost rea vointa din partea noastra sa nu finantam medicamentatia dnei Casandra. Din punct de vedere legal este interzisa dubla finantare din fondurile publice ale ANS. DSJ Suceava si CSM Suceava nu le-ar fi putut oferi aceste drepturi. Este interzis de lege.  

O posibila solutie ar fi fondurile de la autoritatile locale! 

Mihai Androhovici a explicat si care ar fi  posibilele solutii pentru a se evita astfel de neplaceri. „Singura varianta legala era cea a veniturile proprii obtinute din sponsorizari, donatii, chirii de baze sau fonduri de la autoritatile locale, ceea ce Suceava nu a avut. Ma refer la Primaria Suceava sau Consiliul Judetean, în  baza unor proiecte câstigate în conformitate cu Legea 350/2005. De altfel, conform datelor pe care le avem, Primaria a finantat activitatea atletica de la CSM Suceava pentru anul 2008, cu 15.000 de lei. La Consiliul Judetean a fost depus un proiect de catre Asociatia Judeteana de Atletism  (institutie de drept privat), proiect care a fost respins datorita neîndeplinirii unor conditii procedurale privind cererea de finantare. Demersul dlui Casandra este unul normal. Este dorinta fireasca a unui antrenor de a nu avea alte griji decât sa-si antreneze proprii sportivi. Partea financiara de organizare tehnica trebuie sa cada în sarcina altora, a DSJ, a conducerii CSM Suceava dar din pacate sursele de finantare la care apelam sunt extrem de reduce în judetul si în municipiul Suceava sau sunt deja canalizate în sustinerea altor discipline de performanta, care aduc imagine si satisfactie sportului sucevean (handbal, fotbal, rugby). Ne bucuram ca sponsorii sunt alaturi de aceste sporturi dar ne si întristam în momente de genul acesta când avem rezulatate deosebite la Jocurile Olimpice. Sunt totusi discipline care aduc imagine sportului sucevean în tara si peste hotare”, a precizat directorul DSJ Suceava. 

Considera ca DSJ Suceava si-a facut datoria atât cât a putut

În ceea ce priveste finantarea disciplinei atletism în judetul Suceava, Mihai Androhovici a precizat ca „DSJ Suceava a fost printre cele cinci judete din tara, care la finalul anului 2007 a primit de la FRA, diploma de excelenta pentru sustinerea si promovarea atletismului la nivel judetean sau national. Credem ca am avut o prestatie echitabila fata de atletism, care a fost disciplina cea mai sustinuta, cu apropare 350 de milioane de lei vechi. Doresc sa-i amintesc dlui Casandra ca anul 2007 a fost unul excelent din punct de vedere financiar, toata lumea si-a primit banii la timp. Nu a fost nevoie ca dl Casandra sa vina la noi sa-l ajutam. Au fost asigurate toate contractele. Doresc sa-i amintesc dlui Casandra ca în anul 2006, patru sportivi printre care si dlui au fost sustinuti cu medicamentatie de efort din fondurile DSJ Suceava. Calculul facut astazi de catre contabilul institutiei arata foarte clar: ca si buget pentru o luna de zile a fost alocat sportivilor de înalta performanta antrenati de dl Casandra. Nu au fost bani aruncati, pentru ca le-au fost de mare folos. Banii au fost virati în contul dlui Casandra, care ne-a trimis facturile de medicamentatie, iar noi i-am decontat ce a chelutit. Sa-si aminteasca, ca timp de 6 luni, noi am finatat activitatea dumnealui!”. 

Nu putem face mai mult!

Ca raspuns a declaratiei lui Silviu Casandra prin care acesta spunea ca, ”la final de an primim 5-6 milioane de lei (n.r. vechi), fata de 70-80 de milioane de lei cât primesc sportivii de la Bacau”, Mihai Androhovici a precizat faptul ca Doina Melinte îi premiaza cu 60-70 de milioane pe sportivii de la Bacau însa aceste sume sunt realizate din veniturile proprii realizate din închirierea bazelor pe care dumneaei el are (bazin olimpic de înot, sala polivalenta, sala de atletism, terenuri de tenis, hotel si cantina): „Limita maxima pe care DSJ o are ca obligatie este de 100 de milioane. Daca nu exista surse de finantare din alta parte, sponsorizari, donatii si oricare alta forma de a atrage bani (de la Primarie sau Consiliu Judetean în baza unor transferuri între institutii publice), plafonul maxim este de 100 de milioane. Dl si dna Casandra au primit banii în cont asa cum ne-am înteles în baza unei conventii semnate de dumnealor. Într-adevar sunt putini, dar i-au primit. Pe lista de premiere de la finalul anului 2007 am avut 18 sportivi cu punctaj pentru clasamentul general. S-au împartit cei 100 de milioane la fiecare. Pot fi acuzat ca poate nu am umblat dupa suficiente sponsorizari, dar fiecare firma are o disciplina anume. E bine ca dau la sport. Mai mult nu putem face”, a explicat Mihai Androhovici. 

„Las la latitudinea celor care ma cunosc si îmi stiu activitatea de la DSJ Suceava, sa aprecieze daca am facut bine sau nu”

În ceea ce priveste remarca lui Silviu Casandra la adresa sa („nu vreau sa intru în polemici cu nimeni si sa diminuez acum performanta Cristinei, pentru ca as da prea mare importanta unor oameni care nu au facut nimic pentru sportul sucevean”), Mihai Androhovici a spus ca îsi va însusi remarcile „asa cum sunt ele si asa cum considera dl Casandra ca ma apreciaza sau nu. Las la latitudinea celor care ma cunosc si îmi stiu activitatea de la DSJ Suceava, sa aprecieze daca am facut bine sau nu. Mediul sportiv ma va judeca”. În încheiere, Mihai Androhovici a mai spus ca „ e bine sa fii criticat pentru ca îti dai seama ca poate ai gresit undeva sau poate ca nu ai gresit dar puteai sa faci mai bine pentru niste sportivi de performanta asa cum sunt sotii Casandra dar, în primul rând trebuie sa respectam legea”.


Intră acum și în grupul de