Primarul Ion Lungu vorbește pentru prima dată de riscul ca centrala Bioenergy să se închidă din cauza deciziilor guvernamentale prin care lemnul de foc nu mai este considerat biomasă


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, vineri, că există riscul ca centrala Bioenergy să se închidă din cauză că măsurile guvernamentale au avut ca efect intrarea firmei în dezechilibru financiar.

Lungu a spus în cadrul dezbaterii organizate de Camera de Comerț Româno-Germană cu mediul de afaceri sucevean că Suceava este singurul oraș din România care se încălzește cu biomasă, cu o centrală performantă cu poluare zero.

El a arătat că din păcate există o mare problemă și pe fondul că la nivel european nu se mai dă o mare importanță energiei verzi.

„Atunci când s-a pornit la drum cu această societate de producere a energiei verzi pe biomasă, un parteneriat public-privat, cu investiții de 86 de milioane de euro, lemnul de foc era considerat biomasă. Eficiența acestei investiții vine din certificatele verzi care se acordă. Guvernul a schimbat regulile jocului, de la patru la trei certificate verzi, ba mai mult, din iunie anul trecut, lemnul de foc care se consumă la această centrală nu mai este considerat biomasă”, a spus Lungu.
El a subliniat că aceste decizii guvernamentale au generat mari mari probleme la această centrală.

„Societatea care produce agentul termic, nemaiprimind certificate verzi este într-un dezechilibru financiar foarte important și facem eforturi și la Guvern și cred că ar trebui să se revină la ordinul de ministru prin care lemnul de foc era considerat biomasă cum era acum aproape 10 ani când am pornit acest proiect”, a spus Lungu.

El a atras atenția că societatea riscă închiderea.

„Iată că se modifică aceste reguli și, dintr-o societate performantă, riscăm să se închidă pentru că eficiența ei a fost calculată pe certificate verzi”, a explicat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de