Flutur anunță înființarea unei școli profesionale în municipiul Suceava pentru pregătirea de angajați calificați


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, vineri, în cadrul dezbaterii inițiate de Camera de Comerț Româno-Germană cu mediul de afaceri sucevean, că împreună cu primarul Ion Lungu a identificat posibilitățile de înființare a unei școli profesionale  în municipiul Suceava.

Flutur a spus, în cadrul întâlnirii, că Suceava este un campion al forței de muncă ce lucrează în afară și a menționat că Uniunea Europeană și Germania în special se gândesc dacă e mai bine ca forța de muncă să vină să muncească acolo sau să vină capitalul spre forța de muncă.

„Trebuie să găsim un răspuns”, a spus Flutur.

El a arătat că intenția autorităților locale sucevene este de dezvoltare a învățământului dual pe modelul Brașov.

„Școala profesională înseamnă și investitori care să vină și prima problemă pe care o pun e calificarea forței de muncă. Am identificat cu primarul Lungu și posibilitățile de dezvoltare și transformare a unei astfel de școli din municipiul Suceava”, a spus Flutur.

La rândul său, primarul Ion Lungu a declarat că este un proiect pentru învățământul dual în municipiul Suceava și că deja sunt asemenea cursuri pentru operatori chimiști la Ambro SA împreună cu Colegiul Tehnic Petru Mușat.

„Avem capacități de a pregăti forță de muncă în domeniul tehnic la colegiile Petru Mușat și Alexandru Ioan Cuza și, deasemenea, la liceul de industrie alimentară și la liceul economic, se poate pregăti forță de muncă în domeniul turismului”, a spus Lungu.

Primarul a subliniat că municipalitatea este dispusă și în urma unor parteneriate cu agenții economici, să dezvolte învățământul dual, arătând că municipalitatea asigură baza materială și o parte din finanțare, iar agenții economici o altă parte din finanțare.

„Este o reală criză a forței de muncă calificate”, a spus Lungu.

Flutur a menționat că modelul Brașov este ca o școală să fie total specializată pe învățământul profesional.

„Avem acest interes și există școli care printr-o regândire, un grup școlar, o școală, să fie transformată în liceu profesional pentru că asta cere piața”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de