Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui , printre judetele “santinela” la meningita


Intră acum și în grupul de

Suceava a fost inclusa de catre responsabilii din cadrul Ministerului Sanatatii Publice (MSP) în rândul judetelor “santinela” din tara privind supravegherea meningitelor cu enterovirusuri.

„Acest lucru presupune o monitorizare minutioasa a tuturor bolnavilor înregistrati, mai multe raportari catre factorii de decizie, si va “cântari” greu la finele anului, când se trag concluziile finale asupra tendintei de crestere a morbiditatii, adica a numarului de îmbolnaviri din cauza meningitei”, precizeaza seful Compartimentului de Epidemiologie al ASP Suceava, dr. Ana Sfaiter.

Pe lista judetelor în care boala este monitorizata cu mare atentie se mai afla Iasi, Botosani, Vaslui, Maramures, Arges, Constanta, Dâmbovita si Ialomita. Supravegherea meningitei implica informarea tuturor spitalelor din judet, în special a sectiilor de Boli Infectioase, unde se interneaza de obicei astfel de cazuri.

Factorii de decizie asupra sanatatii publice au considerat utila o supraveghere sezoniera amanuntita, având în vedere ca în 1999 s-a înregistrat o epidemie de meningita cu enterovirusuri, cu debut în judetele din nord-est, care s-a extins în partea de sud, iar în 2007 s-a observat o crestere a numarului de cazuri în 19 judete.

Scaldatul în ape murdare este principalul factor al aparitiei meningitelor. 


Intră acum și în grupul de