Centrul Emmanuel din Siret, un camin pentru 6 tineri cu dizabilitati mintale


Intră acum și în grupul de

Fundatia Umanitara Eagle House, inaugureaza joi, centrul Emmanuel, un camin pentru 6 tineri cu dizabilitati mintale, beneficiari ai serviciilor de specialitate ale Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret. „Aceasta facilitate se doreste a fi mai mult decât un surogat de camin, fata de mediul institutionalizat, ci sa reprezinte un centru real de dezvoltare a deprinderilor de viata independenta pentru persoanele cu problematica psihiatrica si sociala”, a declarat Tiberiu Rotaru, psiholog în cadrul Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret.

Deschiderea acestui centru pilot, care va oferi nu numai gazduire, va dezvolta un sistem propriu de a-i ajuta pe beneficiari sa se ajute pe sine, adica sa asimileze deprinderi de viata independenta, de la cele de baza, precum igiena sau hrana, pâna la cele complexe, precum cautarea unui loc de munca, plata facturilor, dezvoltarea intereselor de timp liber, etc.

„A trecut vremea în care bolnavul psihic si institutiile aferente erau ascunse ochilor societatii, si acum societatea contemporana face eforturi sustinute sa raspunda nevoilor specifice populatiei cu problematica psiho-sociala. Acest efort ar fi fost de la început sortit esecului daca nu ar fi coroborat cu eforturile institutiilor si autoritatilor publice si ONG-urilor. Abordarea acestei problemnatici din perspectiva serviciilor comunitare constituie singurul raspuns posibil pentru aceste persoane”, a declarat Liviu Humeniuc, presedintele Fundatiei Eagle House.

„Primaria si-a propus de la bun început sa fie alaturi de societatea civila si sa valorifice traditia unica pe care o are orasul nostru în ceea ce privesc ONG-urile din domeniul sanatatii mintale. Credem ca deschiderea a astfel de centre cu caracter de pionierat contribuie la îmbogatirea comunitatii, dar si la drumul pe care s-a înscris întregul judet, ca judet pilot în domeniul sanatatii mintale”, a spus la rândul sau Adrian Popoiu, primarul orasului Siret.

Construirea centrului a costat cca 60.000 euro, la care se adauga dotarile si utilitatile, aceasta suma fiind obtinuta exclusiv din donatiile organizatiei East Vision, din Statele Unite. 


Intră acum și în grupul de