Consiliul Județean Suceava pierde 10 milioane de euro din veniturile anului viitor în urma modificărilor la Codul Fiscal. Flutur: Nu ne gândim la disponibilizări, ci cerem Guvernului să compenseze pierderile


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava va pierde 10 milioane de euro din veniturile pentru anul viitor ca urmare a modificărilor la Codul Fiscal, iar președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că Guvernul trebuie să găsească soluții compensatorii de finanțare.

Flutur a spus într-o conferință de presă că în urma unei simulări s-a evidențiat că  veniturile la bugetul județean din impozitul pe venit scad cu 37 la sută în 2018.

El a arătat că în bugetul  județului o pondere mare o are cota din impozitul pe venit, iar scăderea acestuia de la 16 la 10 la sută va genera pierderi de 10 milioane de euro pentru județ.

„Impozitul pe venit se reduce și este binevenit, pentru că trebuie impozite mai mici, dar trebuie găsite resurse de compensare din altă parte de către guvernanți pentru că impactul numai la acest capitol depășește 10 milioane de euro”, a spus Flutur care a menționat că proiecția este de minus 37 la sută la acest capitol.

El a mai declarat că în condițiile în care scad veniturile buget nu se gândește la disponibilizări ci la cum se pot compensa aceste sume care de pierd.

„Vom vedea proiectul Legii bugetului de stat pe acest an și știu că sunt tratative cu Uniunea Consiliilor Județene, Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România, pentru a se găsi alte surse de finanțare. Noi trebuie să avem proiecte cât mai multe și nu disponibilizări”, a spus Flutur.

El a arătat că sunt mai multe propuneri, între care mărirea de la 11 la 18 la sută a cotei alocată Consiliilor județene și de la 41,75 la procente mult mai mari, de până la 60 la sută la primării.

„O soluție va fi și dacă ne gândim la redevențe la resursele care se colectează din zona noastră, o parte să rămână și la administrațiile locale și județene. Resurse ar fi, trebuie voință politică”, a conchis Gheorghe Flutur.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat recent că tot ca urmare a modificărilor din Codul Fiscal, municipalitatea va pierde minim cinci milioane de euro și a propus majorarea unor taxe și impozite locale cu 19 la sută.

Ion Lungu a declarat, luni seara, la un miting împotriva Guvernului PSD-ALDE, că are informații de „după cortină” și că știe că primarilor PSD li s-a promis că vor beneficia de fonduri suplimentare prin diverse proiecte guvernamentale și că banii publici sunt astfel alocați politic.

 

 


Intră acum și în grupul de