Ioan Bălan: Anul viitor sărbătorim 100 de ani de la unire și marcăm 10 ani de la începerea șoselei de centură a Sucevei. Premierul Tudose ar trebui să includă și acest record la „realizările” guvernului

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a criticat, marți, în termeni foarte duri incompetența Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care, nu a reușit să finalizeze lucrări rămase, de doar 15%, la șoseaua de centură a municipiului Suceava.

„Anul viitor vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire, iar la Suceava se vor mai împlini și 10 ani de când au început, pentru prima dată, lucrările de construire la centura ocolitoare a municipiului reședință de județ. Dacă domnului Mihai Tudose tot îi place să se laude și să compare activitatea guvernului cu topuri mondiale și Cartea Recordurilor, atunci să nu uite și să treacă și acest obiectiv de investiții în aceleași recorduri, la categoria ”începute și uitate””, arată Ioan Bălan într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, puțini cunosc că, în anul 2008, au început efectiv lucrările nu la 1.000 de kilometri de autostradă, ci doar la 12 kilometri de centură ocolitoare, iar lucrările au ajuns până spre anul 2014 la un stadiu de execuție de 85%.

„Așadar, CNAIR mai trebuia să finalizeze doar 15% din lucrări, însă acest lucru trenează de ani de zile. Mai mult, din anul 2015, a început adevărata epopee a acestui drum, care a fost plimbat între autoritățile centrale și constructori până a început să se degradeze și ceea ce se construise deja. Faptul că în anul 2017 nu s-a mișcat nici un utilaj, nu s-a întreprins nici un demers, este rezultatul exclusiv al incompetenței și nepăsării autorităților centrale de la București, adică atât a Ministerului Transporturilor, cât și a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere”, a menționat Bălan.

El a adăugat că cei mai mulți suceveni s-au consolat, în luna septembrie a acestui an, când, prin rectificarea bugetară, Ministerului Transporturilor i s-au tăiat 45% din fondurile destinate lucrărilor de investiții în infrastructură, știind că și dacă se vrea, nu se mai poate pentru că nu mai sunt bani.

„Pe mulți i-am încurajat și le-am spus că soluția finanțării va veni de la Comisia Europeană! Eu nu uitasem că doamna comisar european, Corina Crețu, ne asigurase că la nivelul Comisiei s-a aprobat alocarea a 44 de milioane de euro din Fondul de coeziune, pentru construcția șoselei de centură a municipiului Suceava. Acum, sincer vorbind, ori doamna comisar Corina Crețu ne-a păcălit cu acordarea acelei finanțări, ceea ce, personal, nu prea cred, ori Guvernul PSD-ALDE demonstreză, pentru a nu știu câta oară, că nu-i pasă! Sucevenii nu mai trebuie să sufere din cauza faptului că autoritățile de la București au alte priorități sau sunt pur și simplu incompetente”, susține Ioan Bălan.

El se întreabă cine mai poate spera că se vor construi autostrăzi și drumuri expres de la București și până la Siret, atâta vreme cât în zece ani nu s-a reușit construirea a 12 kilometri de centură ocolitoare.

„Cum să facă Guvernul o autostradă care să treacă munții, când acesta nu este în stare să toarne asfalt nici măcar la câmpie? Cine se mai poate baza pe buna credință a Guvernului, atâta vreme cât Comisia Europeană stă cu mâna întinsă să ne dea bani total gratuiți ca să construim, iar miniștri și directori de companii responsabile întorc privirea în altă parte, ori de teamă, ori din nepăsare, ori de-a dreptul din prostie”, a conchis Ioan Bălan.

Deputatul PNL Ioan Balan face apel la toți parlamentarii suceveni pentru a pune presiune pe Guvernul Tudose pentru finanțarea și finalizarea acestei investiții.

„Fac un apel de unitate la toți deputații și senatorii suceveni, din toate partidele politice parlamentare, pentru a face presiuni asupra Guvernului, oricare va fi el mâine, poimâine sau de la 1 ianuarie 2018. Haideți să ne coalizăm cu toții în jurul acestui proiect pentru ca centura ocolitoare a Municipiului Suceava să se finalizeze în cel mai scurt timp, până cel târziu la vara următoare! Dacă în anul 2018 nu putem cinsti Centenarul Marii Uniri cu o autostradă finalizată între București și Suceava, între Țara Românească și Bucovina, măcar o centură ocolitoare să putem finaliza, în cei 27 de ani care s-au scurs de la căderea comunismului. Cred cu toată puterea că, atunci când este vorba despre prioritățile cetățenilor din județul nostru, competiția politică trebuie să treacă în plan secund, iar singurul lucru care trebuie să conteze este să aducem un spor de bunăstare în viața celor care au crezut în noi.” a declarat deputatul PNL.

loading...