Ion Lungu, după anunțul PMP că se opune majorării taxelor și impozitelor locale: E o strategie ca Lungu să fie faultat, să fie blocate proiectele, dar va pierde orașul. Dacă Guvernul compensează pierderea, renunț la majorări


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat joi seara, după ce PMP Suceava a anunțat că nu va vota majorarea taxelor și impozitelor locale, că aceasta poate face parte din strategia opozanților de a bloca proiectele sale, dar că așa vor pierde sucevenii și și-a exprimar speranța că va fi găsită o soluție pentru ca investițiile în municipiu să fie continuate.

Lungu a spus în emisiunea Exclusiv 90 de minute că de zece ani nu au fost mărite taxele și impozitele locale în Suceava decât atunci când a impus Guvernul.

„De această dată suntem prinși într-un clește. Cel puțin cinci milioane de euro municipalitatea pierde prin această reducere a impozitelor pe venit de la 16 la 10 la sută. Nu spun că sunt împotriva (reducerii impozitelor n.r. ) ci că Guvernul trebuie să vină cu compensări”, a declarat primarul.

El a spus că oricum Suceava va merge înainte, dar cu frâna trasă, în timp ce situația va fi mult mai dificilă în localitățile mai mici, în orășele, în comune.

Lungu a explicat că, în medie, în municipiu, se fac lucrări de investiții de circa 15 milioane de euro într-un an și că prin diminuarea bugetului cu cinci milioane de euro vor fi  cu o treime mai puține investiții.

„Problema e destul de delicată. Nu e numai la mine. Ajungem iar la stabilitate și predictibilitate. Pleci cu niște proiecte la drum, dar se schimbă aceste reguli în timpul jocului. Vom vedea aceste efecte în luna februarie 2018 când vom încasa primele cote defalcate pe luna ianuarie 2018. Este clar că nu va fi mai bine”, a spus Ion Lungu.

El a mai arătat că și proiectele europene sunt întârziate deși municipalitatea suceveană a realizat la timp tot ce trebuia făcut și a depus din vară toate documentele strategice, dar că s-au prorogat toate acele termene după ce celelelalte orașe nu au fost pregătite și nu le-au depus.

Mai mult, Ion Lungu a spus că nici să obțină credite bancare nu este lăsat de Guvern.

„Guvernul s-a întins mai mult decât este plapuma, depășește deficitul de 3 la sută și nu mă lasă să-mi cheltui niște bani pe care pot să îi atrag din credite bancare. Am avantajul la Suceava că gradul de îndatorare e de doar 14 la sută în timp ce alte orașe au peste 60 la sută. De aici îmi dai, de acolo nu mă lași să angajez credite. Unde e autonomia locală?”, a întrebat Lungu.

În ceea ce privește anunțul PMP Suceava că nu va vota majorarea taxelor și impozitelor locale el a menționat că a  avut o discuție cu  viceprimarul PMP Marian Andronache și că nu i-a adus la cunoștință o astfel de decizie.

„Sigur, vom discuta acest lucru. Dacă discutăm în această ecuație, aici nu e vorba de Lungu. Eu sunt foarte lejer. Mulțumesc sucevenilor care m-au ales de patru ori primar și le mulțumesc foarte mult. Nu am ambiții și ținte extraordinare. Dacă mai sunt primar sunt, dacă nu, îmi doresc să fiu sănătos.Aici nu e vorba de mine sau despre PNL. Aici e vorba că vor suferi sucevenii pentru că nu vom putea finaliza niște investiții”, a explicat primarul.

El a menționat că majorările de taxe și impozite locale nu acoperă toată pierderea de 5 milioane de euro ci aproximativ două milioane de euro, bani care vor putea fi folosiți pentru cofinanțarea de proiecte.

Primarul Sucevei crede că acest anunț face parte dintr-o strategie prin care să fie blocate proiectele pe care le propune.

„Hai să gândim noi o strategie să-l înconjurăm pe Lungu să nu mai poată face nimic. În Consiliul local nu-i votăm, două treimi nu votăm, la grădiniță îl faultăm, dincolo nu-l lăsăm, să nu poată face nimic. E strategia opozanților politici. Nu numai a PSD. Poate să fie o strategie, dar eu voi prezenta toate aceste aspecte. Da, domnule, acolo am vrut să fac, ca un ticălos cum sunt eu, dar am avut bani europeni și nu m-au lăsat să fac o grădiniță, am avut finanțare, nu m-au lăsat ceilalți să fac”, a spus Lungu.

El a subliniat că majorarea de taxe și impozite locale reprezintă circa 60 la sută din maximum care prevede legea, iar faptul că la Suceava au fost taxe rezonabile, cu aceste majorări nu se ajunge la maxim.

„Eu cred că până la urmă putem găsi înțelegere. Eu sper să găsim o soluție pentru că aici nu e vorba de Lungu, de PNL. E vorba de municipiul Suceava și cred că în măsura în care anumite lucruri nu se realizează nu câștigă nimeni. Nici Lungu, nici PNL și nici cei care vin și faultează nu vor câștiga”, a spus primarul.

El consideră că pe anumite teme sensibile a reușit să obțină acordul tuturor prin dialog.

„Important este să ne dăm mâna pentru oraș dacă, așa cum declarăm, iubim atât de mult orașul și toți vrem binele orașului”, a afirmat Lungu.

Primarul a mai declarat că dacă Guvernul alocă prin bugetul pentru 2018 cei 5 milioane de euro care se pierd din cote defalcate pe impozitul pe venit va renunța la majorarea taxelor.

„Dacă mâine îmi trimit fila de buget că nu pierdem 5 milioane de euro, renunț”, a conchis Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de