Vatra Dornei, singurul municipiu care a demarat proiectul de realizare a statiei de pretransfer si selectare a deseurilor


Intră acum și în grupul de

Cu fiecare zi ce trece, problema realizarii în judetul Suceava a celor doua gropi ecologice de deseuri urbane, devine tot mai îngrijoratoare pentru Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Suceava, dupa ce la finalul acestui an trebuie închise actualele platforme din municipiul Suceava, Vatra Dornei si orasul Siret.

„Deocamdata avem parte numai de vorbe, nu si de fapte, iar termenul deja este mult prea scurt pentru realizarea acestora, totul fiind în mâinile conducerii judetului. În momentul de fata nici nu putem sanctiona pentru nerealizarea depozitelor ecologice, deoarece nici macar nu este deschisa finantarea programului. Noi nu putem face nimic în afara de a atrage atentia autoritatilor, noi nu avem pârghiile necesare”, a declarat seful Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim. Cât privesc unele alternative gasite de unele autoritati, cum ar fi de exemplu transportarea deseurilor de la depozitul de la Mirauti la Falticeni, comisarul-sef sucevean precizeaza ca aceasta nu este o rezolvare. „Odata cu transportarea deseurilor la Falticeni, nu se rezolva problema, ci mai degraba se muta problema dintr-un loc în altul, iar impactul va creste de 3-4 ori”, a spus Constantin Harasim, precizând ca orice transfer a deseurilor necesita aprobare.  

În acest an vor trebui închise gropile de gunoi din Suceava, Siret si Vatra Dornei, în luna iulie 2009 toate gropile de gunoi din mediul rural al judetului, la sfârsitul anului 2009 cea din municipiul Radauti, în 2010 groapa de gunoi din Falticeni, iar cele din Gura Humorului si Câmpulung Moldovenesc în 2011.  

Potrivit programului, la finalul acestor termene de închidere a gropilor de gunoi nu se mai permite depozitarea deseurilor pe vechile platforme, acestea intrând în procese de ecologizare si desfiintare. În locul lor este prevazut a se realiza doua depozite finale de colectare, la Moara si Pojorâta si 5 statii de pretransfer si selectare la nivelul municipiilor si oraselor mai mari.  

Singurul municipiu din judet care a înteles gravitatea problemei este Vatra Dornei si care a luat pe cont propriu realizarea statiei de pretransfer si a accesat fonduri europene, pentru realizarea proiectului beneficiind de 1,4 milioane euro.  
 

           


Intră acum și în grupul de