Arderea miristilor este acceptata doar ca o masura de carantina fitosanitara


Intră acum și în grupul de

Seful Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, a atras atentia luni, în cadrul unei conferinte de presa, ca Legea Mediului interzice detinatorilor de terenuri arderea miristilor. Acesta a mai precizat ca incendiile de miriste sunt provocate în general de persoane de peste 70 de ani si de aceea nu se cade ca acestea sa fie amendate, dar se doreste stoparea fenomenului si a mentionat ca vor fi aplicate sanctiuni celor care dau foc la miristi fara autorizatie, întrucât se destabilizeaza ecosistemul din zona.

„Legea privind protectia mediului precizeaza ca detinatorii legali de terenuri nu au voie sa arda miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta”, a declarat Constantin Harasim.  

Acesta a precizat ca arderea miristilor si a resturilor vegetale este stric interzisa daca nu se impune ca o masura de carantina fitosanitara, pentru prevenirea raspândirii unor boli sau daunatori specifici. Dar si în acest caz, pentru aprobare, solicitantii trebuie sa prezinte o notificare catre ISU prin care îsi asuma raspunderea, una catre Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu, un act doveditor de la Directia Fitosanitara privind prezenta bolii sau daunatorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitarii si acceptul primariilor din localitatea unde este situat terenul.

Reglementarile mai precizeaza ca Agentia de Protectie a Mediului nu trebuie sa dea acceptul pentru incendierea terenurilor în scopul eliberarii acestora de resturile vegetale rezultate în urma recoltarii.     

Pentru incendierea miristilor, legea prevede amenzi cuprinse între 3.000 si 6.000 de lei, pentru persoanele fizice si între 20.00 si 50.000 de lei, pentru cele juridice.


Intră acum și în grupul de