Petru Carcalete il contraataca pe prefectul Baisanu


Intră acum și în grupul de

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Petru Carcalete, l-a acuzat pe prefectul judetului, Alexandru Stefan Baisanu, ca se comporta ca un vataf în cadrul sedintelor de Colegiu Prefectural. Reactia lui Petru Carcalete survine la putin timp dupa ce  prefectul Baisanu i-a cerut demisia din functie pentru ca nu este la curent cu starea scolilor din judet. Petru Carcalete, care este vicepresedinte al PD-L Suceava, a declarat într-o conferinta de presa, ca modul în care a prefectul a condus ultima sedinta de Colegiu Prefectural a deranjat toti sefii de institutii prezenti. „Dumnealui a transformat aceste sedinte într-o tribuna politica. Daca si-a început campania electorala pentru alegerile de la sfârsitul acestui an, ar trebui sa-si dea demisia din functia de prefect pentru ca este înalt functionar public”, a precizat Petru Carcalete.  

Acesta sustine ca prefectul de Suceava ar fi facut afirmatii nefondate la adresa personalului didactic si la sistemul de învatamânt. „A vrut sa dea impresia ca se pricepe mai mult la învatamânt decât mine. Poate ca a dobândit aceste cunostinte în concediul paternal de doi ani pe care l-a avut”, a mai spus seful ISJ Suceava.  Facând referire la acuzele legate de necunoasterea situatiei în care se afla scolile sucevene, Petru Carcalete a informat ca o comisie speciala verifica toate unitatile de învatamânt, pentru a prezenta un raport complet cu investitiile realizate pentru reabilitarea acestora.  

Acesta a mai solicitat prefectului Baisanu sa precizeze ce demersuri a facut la Guvernul României pentru obtinerea de fonduri necesare scolilor si gradinitelor, în special a celor afectate de inundatiile de la sfârsitul lunii iulie 2008.  

Prefectul a cerut, joi, în mod imperios inspectorului scolar general, Petru Carcalete, sa demisioneze din functie daca nu poate face fata functiei, dupa ce acesta a spus, în sedinta Colegiului Prefectural, ca nu stie câte scoli din judet sunt pregatite pentru începerea anului scolar. Prefectul a spus, într-o conferinta de presa, ca inspectorul scolar general al judetului, Petru Carcalete, nu cunoaste situatia unitatilor scolare cu mai putin de o luna înaintea începerii anului scolar. Acesta a mai aratat ca, în cadrul sedintei Colegiului Prefectural de miercuri, i-a solicitat inspectorului scolar general sa prezinte situatia scolilor din judet si câte dintre acestea sunt pregatite sa înceapa anul scolar în conditii de normalitate. „La o întrebare simpla, raspunsul primit a fost tot simplu: «nu stiu»”, a spus prefectul Baisanu.

Petru Carcalete a fost demis în iunie 2007 dupa ce a criticat o vizita în judet a ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, apreciind ca ministrul  a facut „o gafa fara margini”, pentru ca nu a înstiintat conducerea ISJ Suceava despre vizita. Acesta a contestat în instanta ordinul de demitere si a fost repus în functie dupa ce instanta a suspendat ordinul pâna la solutionarea cauzei pe fond. În septembrie 2007, Petru Carcalete a fost destituit pentru „management defectuos”, dar a fost din nou repus în functie dupa ce instanta a dispus suspendarea executarii ordinului de demitere pâna la solutionarea irevocabila a actiunii în anulare.  

Saptamâna trecuta, în procesul inspectorului scolar general sucevean, Petru Carcalete, cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Curtea de apel a dat câstig de cauza ministerului. Procesul a fost deschis anul trecut de inspectorul general Carcalete, împotriva Ministerului Educatiei, si solicita instantei anularea ordinului ministrului Cristian Adomnitei, prin care Petru Carcalete a fost demis din functie.

Totul a pornit în luna mai a anului trecut, dupa ce la Grupul Scolar Dumbraveni, o bataie între elevi s-a sfârsit tragic, iar unul dintre ei si-a pierdut viata. Conducerea Inspectoratului Scolar nu a anuntat Ministerul Educatiei despre incidentul de la Suceava, iar ministrul Cristian Adomnitei a aflat din presa despre moartea elevului.

Dupa efectuarea unui control ministerial, Cristian Adomnitei l-a demis din functie pe Petru Carcalete, pentru management defectuos, dar acesta a contestat în instanta ordinul ministrului, ca fiind nelegal, si putin mai târziu a obtinut suspendarea ordinului, pâna la finalizarea procesului.

La sfârsitul saptamânii trecute, Curtea de Apel Suceava a dat verdictul si a respins exceptia de nelegalitate a Ordinului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului nr. 1223/31.05.2007, ca inadmisibila. Totodata, în decizia instantei se mai specifica si faptul ca actiunea reclamantului Petru Carcalete este nefondata.

Inspectorul general Carcalete are dreptul sa conteste decizia Curtii de Apel Suceava, în termen de 15 zile de la comunicare, lucru ce a si spus ca îl va face. Acesta spune ca a aflat de decizia instantei, însa nu i s-a comunicat înca oficial.

În momentul în care a obtinut suspendarea ordinului ministerial de demitere din functie, pâna la solutionarea procesului, Petru Carcalete a revenit sef la ISJ, si l-a înlocuit pe Lucian Lungu, inspector general interimar în acel moment.


Intră acum și în grupul de