Acuzatii de malpraxis la Spitalul Judetean Suceava

Familia unei tinere mame din localitatea suceveana Dumbraveni acuza echipa medicala a Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava de moartea femeii.

De cealalta parte, cadrele medicale spun ca nu au nicio vina si ca au facut tot posibilul sa salveze viata pacientei. Între timp au fost deschise mai multe anchete în paralel. Daca nu se va face dreptate, familia pacientei este hotarâta sa ajunga pâna la ministrul Sanatatii, indiferent de obstacole.

Maria Magdalena Birau, în vârsta de 27 ani, din Dumbraveni, gravida în luna a IX-a, a fost internata marti seara la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava pentru a da nastere celui de-al patrulea copil. Femeia a adus copilul pe lume o zi mai târziu, când medicii i-au facut o operatie cezariana. Bebelusul, o fetita cu greutatea de 2,9 kilograme, s-a nascut sanatos, iar aceasta parea sa fie si starea mamicii sale. La scurt timp, însa, femeia avea sa se simta din ce în ce mai rau, iar medicii au decis ca este nevoie de o noua interventie chirurgicala, de data aceasta pentru peritonita.

La 8 ore dupa operatie, mama a murit, iar personalul medical este acuzat de malpraxis.

 
Scandalul a început înca de sâmbata, în momentul în care rudele tinerei au aflat ca a murit pe patul spitalului, si a continuat si luni pe holurile unitatii.

 
„A murit o fata tânara nevinovata, trebuie ca cineva sa raspunda, ca nu mai putem lasa”, spune Constantin Zbîrcea, tatal tinerei.

Si Mihai Birau, sotul femeii si-a strigat durerea plângând: „Acuz spitalul prima data de neglijenta. Am venit la spital, dar doctorii se fereau de mine, mi-a spus o femeie de serviciu ca sotia mea e moarta. La morga mi-a spus ca este un cadavru fara bilet si atunci mi-am dat seama ca e sotia mea. Nevasta mea e moarta. Vreau sa se afle adevarul. Sa nu mai moara si alte mame cum a murit mama copiilor mei”.

 
Familia decedatei acuza personalul medical de incompetenta si de faptul ca, desi au dat bani, cadrele medicale nu s-au ocupat de femeie asa cum trebuie.

De cealalta parte, medicii neaga orice acuzatie.

„Gravida a facut o peritonita cu tromboflebita cu o evolutie fulminanta. Nu avea absolut nicio sansa, s-au bagat medicamentele cele mai scumpe, sânge. Mi-am facut datoria la timp cu tot ceea ce a fost posibil, nu am neglijat nicio secunda cazul si în fata lui Dumnezeu pot raspunde oricând ca am facut tot ce am putut”, a declarat Cornelia Hîncu, medicul chirurg ce a luat parte atât la operatia de cezariana, cât si la cea pentru peritonita.

 

Expertiza medico-legala a stabilit, din primele verificari, ca femeia a murit din cauze patologice si ca nu ar fi vina cadrelor medicale, dar mai multe detalii se vor obtine în urma rezultatelor probelor de laborator.

Familia a înaintat însa plângeri catre politie, conducerea spitalului si a colegiului medicilor Suceava, asteptând un raspuns.

 

Doina Elena Ganea, directorul Spitalului Judetean Suceava a precizat ca toate datele vor fi analizate si înaintate catre comisia de disciplina a spitalului. „În paralel, am cerut Colegiului Medicilor sa analizeze cauza decesului, aceasta fiind o problema profesionala pentru care nu are competenta spitalul”, a spus Doina Ganea.

 

Daca nici rezultatul oferit de Colegiul Medicilor nu îi va multumi pe membrii familiei, acestia sunt hotarâti sa mearga cu orice pret pâna la ministrul Sanatatii.