Suceava este pe harta zonelor cu potential turistic, dar trebuie realizate proiecte


Intră acum și în grupul de

Persoanele fizice, micro-întreprinderile si primariile din judet pot accesa proiecte de zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea turismului. Banii pot fi obtinuti prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), masura 313 „încurajarea activitatilor turistice”. Cum României i-au fost alocate 544 de milioane de euro pentru turism, iar judetul se afla pe harta zonelor cu potential turistic, specialistii Directiei Agricole Suceava spun ca în judet ar putea fi aduse, prin proiecte eligibile, zeci de milioane de euro.

Reprezentantii micro-întreprinderilor sau persoanele fizice care se angajeaza ca pâna la semnarea contractului de finantare sa se autorizeze ca persoana fizica autorizata, pot obtine bani pentru constructia, modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de primire turistica care au pâna la 15 camere.

Concret, se pot obtine finantari pentru vile, cabane turistice, campinguri, sate de vacante, popasuri turistice, pensiuni turistice si pensiuni agro-turistice. De asemenea, prin PNDR mai pot fi obtinuti bani pentru amenajari de stranduri si piscine, achizitionari de mijloace de transport traditionale pentru plimbari, trasee pentru echitatie etc.

La acest tip de investitii, banii obtinuti prin PNDR pot reprezenta pâna la 70% din totalul cheltuielilor eligibile, cu conditia sa nu depaseasca 70.000 de euro de proiect.

Prin acest program, investitiile noi în structurile de primire turistica trebuie sa cuprinda o suprafata de minimum 1000 de metri patrati, masura fiind luata în vederea evitarii fragmentarii excesive a peisajului natural.

Primariile pot accesa, de asemenea, sume importante prin masura 313 de încurajare a activitatilor turistice. UE acorda fonduri pentru construirea, modernizarea si dotarea centrelor locale de informare în scopul prezentarii si vizitarii turistice, pentru dezvoltarea de sisteme electronice locale de rezervare pentru structurile turistice din localitatea respectiva, ori în vederea amenajarii de marcaje sau refugii turistice.

În privinta primariilor, ajutorul nerambursabil este de pâna la 100% din totalul cheltuielilor eligibile, cu conditia sa nu depaseasca suma de 200.000 de euro. Primele proiecte vor putea fi depuse începând cu luna septembrie a acestui an, pentru 2008 fiind alocata o finantare de 108 milioane de euro. De precizat ca toate proiectele prin PNDR se refera doar la investitii în mediul rural.

Informatii suplimentare despre fondurile acordate pentru turism, inclusiv criteriile de selectie, pot fi obtinute de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava.


Intră acum și în grupul de