Fotbal, Preliminariile CM 2010


Intră acum și în grupul de

Sâmbata seara, România a fost umilita în fata propriilor fani de modesta dar ambitioasa reprezentativa a Lituaniei, scor 0-3, dupa un meci în care baietii lui Victor Piturca au fost de-a dreptul penibili. Batem, spargem, atacam cu toti jucatorii! Doar vorbe…

Joc încâlcit, pase gresite, momente de somnolenta în aparare si un esec de-a dreptul usturator pentru tricolori. Sâmbata, am fost cei mai slabi din Europa. Sâmbata, oficial, România a iesit din prima lume a fotbalului continental si a intrat în cea de-a doua.

Oaspetii si-au aratat coltii din start si, în minutul 9, Cernauskis a fost la un pas sa deschida scorul, dar a ajuns prea târziu la o minge buna în careu si nu a putut împinge balonul în poarta. La faza imediat urmatoare, tricolorii construiesc o actiune frumoasa de atac, Ciprian Marica patrunde în careu si îi paseaza lui Dica, dar jucatorul Cataniei este tinut bine si nu poate trimite periculos spre poarta, din pozitie buna.

În minutele 17 si 18, baietii nostri sunt din nou periculosi. Mai întâi, Sapunaru îl lanseaza superb pe Dica, însa faza este oprita pentru un ofsaid inventat de brigada irlandeza. Tricolorii recupereaza, mingea ajunge la Daniel Niculae, dar nici vârful lui Auxerre nu are mai mult noroc, lovind mingea gresit dintr-o pozitie buna, în careul advers.

Oarecum timizi pâna în acel moment, lituanienii apasa pedala de acceleratie la jumatatea primei reprize si astfel apar primele lor ocazii mari. În minutul 23, scapam, Bogdan Lobont intervenind senzational la sutul trimis de Danilevicius, care a profitat de o bâlbâiala a defensivei tricolore.

În minutul 31 însa, nu o mai facem. Stefan Radu îl pierde din ochi pe Stankevicius, iar „patrarul” oaspetilor prinde un sut senzational, de la peste 25 de metri, lateral dreapta, fix în vinclul portii lui Lobont si deschide scorul.

Acelasi fundas lituanian îsi încearca din nou norocul în minutul 37, dar apa nu merge de multe ori la moara si Lobont intervine, diminuând proportiile catasfrofei ce începea sa se contureze.

Repriza se încheie cu doua mari ocazii tricolore, în minutele de prelungire. Ambele semnate de Nicolae Dica. Mai întâi, ex-stelistul executa cu efect o lovitura libera de la 25 de metri, mingea se duce frumos spre poarta, dar loveste transversala si iese în afara terenului.

În minutul doi de prelungire, decarul României reia cu capul dintr-o centrare buna, dar goalkeeperul Lituaniei intervine providential si oaspetii intra la cabine în avantaj.

Tricolorii au început bine repriza secunda, dar au încheiat foarte prost. În minutul 50, Marica este faultat dur în afara careului lituanian, Marius Niculae executa, însa intervine Karcemarskis si scoate de sub transversala.

Dupa un sfert de ora steril, acelasi Marius Niculae rateaza din nou sansa egalarii. „Sageata” prinde un sut în forta, dupa un corner batut de Contra, însa mingea ocoleste transversala.

În minutul 70, lovitura de teatru! Mikoliunas prinde si el un sut probabil unic în cariera sa, la vinclu, si face 0-2, concretizând surpriza serii în Europa.

Pe final, baietii nostri s-au afundat si mai mult în penibil, nefiind în stare sa lege mai mult de doua pase succesive. Umilinta a fost finalizata de Kalonas, care profita de un moment de prostie a lui Gabi Tamas, recupereaza, patrunde si marcheaza.

Scorul aratat la final pe tabela din Gruia, 0-3, reflecta perfect realitatea din teren. Din pacate, aceasta realitate este dura. Mult prea dura…  

ROMÂNIA – LITUANIA 0 – 3

Au marcat: Stankevicius (31), Mikoliunas (70), Kalonas (86)

România: Lobont – Sapunaru, Goian, Tamas, St. Radu (M. Niculae, 46) – Radoi (C. Lazar, 72) – Contra, Cocis, Dica, D. Niculae – Marica (Bratu, 53). Antrenor: Victor Piturca.

Lituania: Karcermaskas – Stankievicius, Zelmikas, Dedura, Klimavicius – D. Cesnauskis, Pilibaitis (Savenas, 74), Semberas, Mikouliunas (E. Cesnauskis, 80) – Ksanivicius (Kalonas, 62), Danilievicius. Antrenor: Jose Couceiro.

Si Franta a comis-o!

Un meci care a aratat altfel decât cel de la Bucuresti, dar cu un rezultat la fel de surprinzator. Cam asa s-ar caracteriza, pe scurt, partida dintre Austria si Franta, care a consemnat debutul lui Karel Bruckner pe banca noii sale echipe într-un meci cu miza. Un start fericit: Austria a învins cu 3-1.

Multa determinare în jocul gazdelor, cu accente uneori dramatice si o fantastica hotarâre sa arate ca imposibilul nu exista. La toate acestea se adauga Manninger, un portar în forma mare, si obtinem reteta succesului Austriei. Echipa modesa, dar muncitoare si care a demonstrat ca stie sa joace. Fara stralucire, dar interpretând corect partitura tactica indicata de antrenor, fotbalistii din tara valsului au reusit sa întunece stelele Frantei. Dar formatia lui Domenech pare sa se fi obisnuit cu situatia ca starurile ei sa se transforme, pe teren, în niste ilustri anonimi.

Primul soc a venit în minutul 8, când Janko a deschis scorul, cu o deviere care l-a pacalit pe Mandanda. Cu patru minute înainte de pauza, se îngroasa gluma: lovitura libera executata de Ivanschitz, Gallas îl scapa pe Aufhauser din marcaj iar acesta trimite în poarta adversa, desi a controlat cu greu balonul. 2-0 la pauza pentru Austria.

Franta însa putea reveni, cel putin asa sperau suporterii. Ataca în valuri si micsoreaza din handicap prin Govou, gasit perfect de Evra. Cu 29 de minute înainte de final, gazdele mai aveau doar un gol avans. Iar oaspetii trec pe lânga egalare dupa doar patru minute, când mingea trimisa de Toulalan de la 30 de metri întâlneste bara. În minutul 72, sperantele cocosilor se spulbera. Mexes îl faulteaza pe Janko în careu si se acorda penalty. Transforma capitanul Ivanchitz si totul este jucat. Franta nu mai reuseste nimic. Austria exulta. A doua mare surpriza a grupei s-a produs la Viena. Din pacate, prima se înregistrase la Cluj.

În celalalt meci disputat sâmbata seara în grupa noastra, Serbia a învins, previzibil, Insulele Ferow, scor 2-0, dupa golurile înscrise de Jacobsen, în minutul 29, în proprie poarta, si Zigic, în minutul 87.

Grupa a 7-a

România – Lituania 0 – 3

Austria – Franta  3 – 1

Insulele Feroe – Serbia 0 – 2  

Clasament

1 Lituania 1 1 0 0 3-0 3p

2 Austria 1 1 0 0 3-1 3p

3 Serbia 1 1 0 0 2-0 3p

4 Franta 1 0 0 1 1-3 0p

5 Insulele Feoe 1 0 0 1 0-2 0p

6 România 1 0 0 1 0-3 0p

Fotbal, Preliminariile CM 2010

Portugalia si Germania, victorii la pas. Italia si Anglia au învins cu emotii

În afara de Grupa 7, în care România si Franta au suferit înfrângeri usturatoare, în celelalte partide din preliminariile Campionatului Mondial din 2010, granzii au reusit sa se impuna. Daca Germania si Portugalia au câstigat fara emotii, Italia si Anglia au avut mari emotii, în partidele din Cipru si, respectiv, din Andora.  

Grupa 1

Albania – Suedia  0 – 0

Ungaria – Danemarca 0 – 0

Malta – Portugalia 0 – 4  

Grupa 1: Show lusitan  

Portugalia a început ca din tun campania de calificare la Mondiale. Noua echipa a lui Carlos Queiroz a învins cu scorul de 4-0, în deplasare, pe Malta. Cu toate acestea, gazdele au jucat foarte bine în prima repriza, reusind sa primeasca un singur gol în 45 de minute. Un autogol, ce-i drept. În minutul 25, Brian Said si-a învins propriul portar, pentru ca în repriza a doua goalkeeperul maltez sa fie învins si de adversari. Hugo Almeida, în minutul 61, Simao Sabrosa, în minutul 71, si Nani, în minutul 78, si-au trecut numele pe lista marcatorilor pentru o victorie categorica a Portugaliei. Cristiano Ronaldo, accidentat, nu a facut deplasarea în micuta insula malteza.

Grupa a 2-a

Moldova – Letonia 1 – 2

Israel – Elvetia  2 – 2

Luxemburg – Grecia 0 – 3

Grupa a 3-a

Polonia – Slovenia  1 – 1

Slovacia – Irlanda de Nord 2 – 1

Grupa a 4-a

Tara Galilor – Azerbaijan 1 – 0

Liechtenstein – Germania 0 – 6

Partida de la Vaduz, dintre Liechtenstein si Germania, a semanat mai mult cu un meci de tenis. Nu însa cu unul echilibrat, ci cu unul câstigat la pas de oponentul mai valoros. Nemtii s-au impus cu 6-0, dar, ca si în cazul portughezilor, conduceau la pauza doar la limita. Podolski a deschis scorul în minutul 21 si l-a majorat la trei minute de la reluare. Rolfes, Schweinsteiger, Hitzlsperger si Westermann au marcat si ei, asigurând Germaniei un start în forta.  

Grupa a 5-a

Armenia – Turcia   0 – 2

Belgia – Estonia   3 – 2

Spania – Bosnia-Hertegovina 1 – 0

În luna iunie, Spania se încorona regina Europei, câstigând competitia gazduita de Austria si Elvetia. În preliminarii însa, ibericii au dezamagit, în ciuda victoriei înregistrate. „Taurii” au primit vizita Bosniei, un adversar slabut în comparatie cu Turcia si Belgia, echipele cu care campionii europeni se vor lupta în aceasta grupa pentru calificare. La pauza scorul era 0-0, dupa ce David Villa ratase o lovitura de la unsprezece metri. Salvarea a venit însa tot de la golgheterul Valenciei, care s-a revansat fata de fani si a marcat singurul gol al partidei, în minutul 58.  

Grupa a 6-a

Ucraina – Belarus 1 – 0

Andorra – Anglia  0 – 2

Croatia – Kazahstan 3 – 0

Aflat la primul meci oficial ca selectioner al Angliei, Fabio Capello trebuie sa-i multumeasca enorm lui Joe Cole. Italianul a fost la un pas de dezastru, în Andora. La pauza, tabela parea stricata, aratând 0-0. Avea însa sa iasa la rampa super-mijlocasul adversarei CFR-ului din Liga Campionilor, Joe Cole. În minutul 49, jucatorul lui Chelsea l-a invins pe Jesus Alvarez cu un sut din voleu, pentru ca sase minute mai târziu sa închida tabela din pasa lui Wayne Rooney.  

Grupa a 8-a

Georgia – Irlanda  1 – 2

Muntenegru – Bulgaria 2 – 2

Cipru – Italia  1 – 2

Fara doar si poate, de cele mai multe emotii a avut parte Italia. “Squadra Azzurra” s-a deplasat în Cipru pentru un meci aparent linistit, dar era sa plece cu coada între picioare. Baietii lui Marcelo Lippi au început totusi în forta si au reusit sa deschida scorul rapid, în minutul 8, prin Di Natale. În minutul 29 însa, gazdele aveau sa egaleze, prin reusita lui Aloneftis. Ce a urmat se poate caracteriza printr-o lupta pe viata si pe moarte, ce s-a lasat cu multe cartonase galbene si nenumarate faulturi de joc. Salvarea italienilor a venit însa de la acelasi Di Natale, care a marcat în ultimul minut de joc pentru o victorie obtinuta cu chiu cu vai, dar pe deplin meritata.  

Grupa a 9-a

Macedonia – Scotia 1 – 0

Norvegia – Islanda 2 – 2  
 
 


Intră acum și în grupul de