Subprefectul Onofrei cere ca procesul prin care contesta inlocuirea din functia de prefect sa se judece pe fond

Subprefectul demisionar al judetului Suceava, Orest Onofrei, a cerut luni, în instanta, ca procesul în care contesta decizia prin care a fost înlocuit din functia de prefect sa se judece pe fond. El a afirmat ca desi nu va avea efecte juridice, acest proces va trebui sa aiba efecte morale, sustinând ca la înlocuirea sa din functia de prefect, Guvernul nu a respectat propria lege privind mobilitatea pe functie a înaltilor functionari publici. „Guvernul nu si-a motivat decizia, iar practicile comunitare obliga institutia sa motiveze actul administrativ adoptat”, a spus Orest Onofrei.

În opina subprefectului de Suceava, nota de fundamentare a Hotarârii de Guvern este „o fituica fara antet, fara data, semnata în numele ministrului, facuta probabil dupa aparitia Hotarârii de Guvern, pentru a avea totusi o justificare”. Referindu-se tot la nota de fundamentare, Orest Onofrei a mai spus ca în aceasta se arata ca a fost înlocuit „tinând cont de rezultatele activitatii” pe care a avut-o în functia de prefect. „Daca se tinea cont de rezultatele activitatii, eu trebuia sa fiu promovat, nu retrogradat, pentru ca Institutia Prefectului Suceava a primit, cu doua saptamâni înainte sa fiu înlocuit, certificat ISO 9001 pentru managementul calitatii pentru toate atributiile prefectului, certificat primit tot de la MIRA”, a explicat Orest Onofrei.

Acesta a contestat, în luna mai, la Curtea de Apel Suceava, Hotarârea de Guvern 388/2008 prin care a fost înlocuit din functia de prefect si numit subprefect, considerând nejustificat motivul oficial al înlocuirii, respectiv „eficientizarea administratiei publice locale”, aratând ca anterior sedintei de Guvern  din 9 aprilie, când s-a decis numirea altui prefect, activitatea sa ca prefect a fost considerata buna si foarte buna. Orest Onofrei sustine ca nu au existat cazuri cu problematica ce intra în sfera de activitate a prefectului si care sa nu fi fost solutionate în mod corespunzator, subliniind ca, în anul 2006 si Corpul de Control al MIRA a concluzionat ca activitatea Institutiei Prefectului judetului Suceava este corespunzatoare.  

Orest Onofrei a demisionat la sfârsitul lunii august din functie pentru a candida din partea PD-L la o functie în Parlament.