Un copil de 2 ani din Mitocu Dragomirnei ce nu fusese vaccinat antirujeolic, a murit la Spitalul Județean Suceava, posibil din cauza rujeolei


Intră acum și în grupul de

Un copil în vârstă de 2 ani, din comuna Mitocu Dragomirnei, care nu fusese vaccinat antirujeolic, a murit, joi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în acest caz fiind aşteptate rezultatele analizelor serologice pentru a se confirma sau infirma dacă pacientul avea rujeolă.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat, vineri, că cel de a 38-lea deces posibil cauzat de rujeolă şi care se află în curs de investigare în vederea confirmării sau infirmării bolii s-a înregistrat în judeţul Suceava, la un copil în vârstă de doi ani.

Într-un comunicat al CNSCBT se precizează că de la debutul epidemiei de rujeolă şi până în data de 5 ianuarie 2018 s-au confirmat 10 307 cazuri de rujeolă, din care 37 de decese.

“Un al 38-lea deces posibil datorat rujeolei se afla în curs de investigare în vederea confirmării/infirmării (copil în vârstă de 2 ani, sex maculin, nevaccinat, din judeţul Suceava). În săptămâna 01 – 05.01.2018 au fost raportate încă 28 de cazuri nou confirmate în 7 judeţe şi în municipiul Bucureşti”, se precizează în comunicatul CNSCBT.

Inspectorul şef al Serviciului Control în Sănătate Publică, medicul epidemiolog Dinu Florin Sădeanu, a declarat, vineri, pentru NewsBucovina, că băieţelul în vârstă de doi ani, care suferea de o boală genetică, cu imunodeficienţă, a fost internat în data de 30 decembrie 2017 în Secţia de Pediatrie a SJU Suceava cu diagnosticul de “stomatită aftoasă” şi febră.

Sădeanu a spus că este posibil ca pacientul să nu fi fost vaccinat antirujeolic, probabil având contraindicaţii la vaccinare din cauza bolii genetice de care suferea.

El a precizat că pacientul a fost internat în Secţia de Pediatrie a SJU Suceava până pe data de 3 ianuarie 2018, apoi a fost transferat intubat în Secţia ATI din cauza înrăutăţirii stării de sănătate.

Medicul epidemiolog sucevean a declarat că în condiţiile în care copilul era intubat, nu s-a putut vedea clar dacă acesta avea sau nu “semnul patognomonic sau semnul Koplik”, ce apare, de obicei, în cazul rujeolei pe mucoasa bucală de pe partea interioară a obrazului, însă întrucât pacientul avea o erupţie pe corp, au fost recoltate, joi,  probe de ser pentru rujeolă, care au fost trimise în aceeaşi zi pentru analiză la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

Sădeanu a menţionat că, din păcate, copilul a murit în cursul zilei de joi.

“Diagnosticul cu care copilul a decedat a fost de bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie severă şi sepsis sever(septicemie)”, a mai spus Sădeanu.

El a adăugat că se aşteaptă rezultatele analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti pentru a se confirma sau infirma boala.

“Până nu apare rezultatul de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, nu poţi să spui că e rujeolă, ci doar o suspiciune”, a subliniat Sădeanu.

(Liliana Bujdei)

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de