Flutur: Am avut în 2017 aproape 400.000 de turiști în județ în condițiile în care 230 de unități de cazare nu apar în raportările Direcției Județene de Statistică


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, marți, că în cursul anului 2017 au fost înregistrați aproape 400.000 de turiști în județ în condițiile în care raportările Direcției Județene de Statistică nu includ 230 de unități de cazare.

Flutur a spus într-o conferință de presă că evoluția în domeniul turismului este clară în creștere în anul 2017.

„Apare o problemă de raportare a datelor privind turiștii din județ. Direcția Județeană de Statistică raportează 448 de unități de primire turistică în județ în timp ce Ministerul Turismului are 678 de unități autorizate”, a spus Flutur.

El a arătat că a încercat să înțeleagă  ce se întâmplă și a aflat că Direcția Județeană de Statistică nu raportează pensiunile sub cinci camere, în județ fiind multe structuri de primire cu cinci și sub cinci camere, dar și nu sunt înregistrate nici cele administrate de PFA.

Din acest motiv față de numărul de structuri de cazare ce apar în satistica DJS Suceava realitatea din teren e cu 50 la sută mai mare.

Potrivit datelor statistice, în  2017 numărul de turiști din județ este de circa 380.000, fiind o creștere cu 12 la sută, iar dacă s-ar aplica o corecție privind numărul de structuri de cazare și referința s-ar face la 678 de unități  de primire turistică, atunci a fost depășit jumătate de milion de turiști.

„De aceea am rugat Statistica să se pună de acord cu Ministerul Turismului. Nu avem nevoie de date umflate, dar vrem să se știe adevărul”, a spus Flutur.

Potrivit datelor statistice, 85 la sută au fost turiști români, iar creșteri semnificative sunt în zonele Gura Humorului și Putna-Vama, a menționat Flutur.

El a mai spus că în ceea ce privește turiștii străini, ca pondere, germanii au fost pe primul loc,  urmați de francezi, spanioli, polonezi, italieni și englezi.

Flutur a mai declarat că în cursul anului trecut Muzeul Bucovinei a înregistrat un număr record de vizitatori, respectiv 332.000 de vizitatori, cei mai mulți la Cetatea de Scaun și Muzeul de Istorie, iar numărul de vizitatori care includ și expozițiile itinerante, a fost de 350.000.

 


Intră acum și în grupul de