Doar elemente de echipament au fost găsite în urma căutărilor alipinistului dispărut în avalanșa din 1 decembrie din Călimani. În zilele următoare condițiile meteo nu permit o nouă intervenție

Căutările alpinistului voluntar Sorin Pandelea, dat dispărut în urma avalanșei din data de 1 Decembrie 2017, au continuat marți, dar fără rezultate, fiind găsite doar câteva elemente de echipament.

Potrivit unui comunicat al Salvamont Vatra Dornei la acțiunea de marți au au participat echipe salvamont din Vatra Dornei, Suceava, Neamț și Sibiu.

Sursa citată menționează că la acţiunea din Călimani au fost acceptaţi la căutări şi voluntari din cadrul ISU Vatra Dornei şi UM Vânători de Munte  repartizaţi pe o zonă considerată mai puţin expusă riscurilor.

Salvamont Vatra Dornei precizează că acţiunile s-au desfăşurat în condiţii deosebit de grele, vântul făcând ca temperatura resimţită să fie de minus 26° C.

În urma căutărilor au fost descoperite doar elemente de echipament, se mai arată în comunicat.

Pentru perioada imediat următoare, condițiile meteorologice nu vor permite o nouă intervenție în zona alpină, notează Salvamont Vatra Dornei.

Doi bărbaţi şi o femeie, au fost surprinşi de 1 Decembrie de o avalanşă în zona Călimani-Valea Haitii, spre Vârful Pietrosu.

Potrivit ISU Suceava, cei doi barbaţi,pompieri militari în cadrul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei,  se aflau în timpul liber, iar toți trei erau voluntari ai formaţiunii Salvamont Vatra Dornei şi mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, într-o misiune umanitară.

Pentru căutarea lor au fost constituite mai multe echipe de căutare, formate din salvamontişti, pompieri militari, jandarmi montani, lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei şi ai Rezervaţiei Călimani, precum şi militari de UM Roşu.

În jurul orei 19:30 a fost găsit unul dintre bărbaţi, în vârstă de 36 de ani. Acesta era conştient şi cooperant, dar cu leziuni. După ce a fost transportat la ambulanţa SMURD, unde a fost stabilizat, ulterior a fost preluat de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, cu medic, şi transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgență Suceava.

În jurul orei 20:30 a fost găsită femeia, în vârstă de 30 de ani, fără funcţii vitale. În ciuda eforturilor depuse de paramedici, aceasta nu a mai putut fi adusă la viaţă.

Salvatorii au continuat căutările pentru celălalt bărbat, în vârstă de 40 de ani, până sâmbătă în jurul orei 1:00, când misiunea de căutare a fost oprită, din cauza condiţiilor meteo vitrege.

Ulterior, au fost făcute mai multe acțiuni de căutare a alpinistului dat dispărut, dar fără succes.