CJ Suceava alocă în 2018 aproape 140 de milioane de lei pentru investiții în principal la Spitalul Județean, Aeroport și drumuri județene. Flutur: Am ținut foarte mult să alocăm mai mult pentru dezvoltare


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava își propune ca în 2018 să aloce 35 la sută din buget pentru dezvoltare, respectiv 138,7 milioane de lei dintr-un buget total de 399 de milioane de lei.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că bugetul județean pentru anul 2018 este unul echilibrat, având prevăzute venituri de 367 de milioane de lei și cheltuieli de 399 de milioane de lei, diferența fiind acoperită din excedentul din anii precedenți.

Față de anul trecut, bugetul județean crește cu 3 la sută, dar sumele pentru dezvoltare reprezintă 35 la sută din total față de 8 la sută în 2017.

„S-a schimbat foarte mult ponderea investițiilor, de la 8 la 35 la sută”, a spus Flutur.

El a subliniat că a ținut foarte mult la această direcție de dezvoltare, iar investițiile se îndreaptă preponderent spre modernizare de drumuri județene, extinderea și dezvoltarea Spitalului Județean de Urgență Suceava, dar și extinderea infrastructurii aeroportuare.

Potrivit lui Flutur, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava se alocă 102 milioane de lei, fiind asigurată funcționarea pe tot parcursul anului în curs, la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri se vor aloca 112 milioane de lei, la Spitalul Județean Suceava 20 de milioane de lei, la Aeroport 9 milioane de lei, la Muzeul Bucovinei 10,1 milioane de lei, Biblioteca Bucovinei-2,1 milioane de lei, la Centrul Cultural-11, 5 milioane de lei, iar școlile speciale 11,4 milioane de lei.

Președintele CJ Suceava a menționat că la Aeroport se alocă doar suma de 9 milioane de lei, conform angajamentelor, iar de anul viitor nu se vor mai putea aloca bani din bugetul județean în condițiile în care această regie va avea peste 250.000 de pasageri pe an, doi ani consecutiv.

El a explicat că la Aeroport, Consiliul Județean Suceava urmează să finanțeze extinderea terminalului, fie dintr-un credit, fie din fonduri europene, urmând ca în cel mai scurt timp să se stabilească sursa de finanțare după ce se va stabili dacă CJ Suceava este eligibil pentru a depune proiect pe POIM.

În prezent se definitivează studiul de fezabilitate privind extinderea terminalului.

În ceea ce privește Spitalul Județean Suceava, Flutur a anunțat că se va finaliza în acest an extinderea secției de Cardiologie, se va începe proiectul Ambulatoriului realizat pe șase nivele, cu 4000 de mp, se va realiza studiul de fezabilitate pentru proiectul european de amenajare a unui heliport pe clădirea spitalului și construirea unui lift care să facă legătura cu heliportul, se va extinde blocul operator, se începe proiectul cantinei-restaurant și se fac studiile pentru proiectul Spitalului de copii.

„Îmi doresc să reușim cât mai multe lucruri la spital”, a spus Flutur.

În ceea ce privește drumurile județene, un proiect important este începerea lucrărilor la modernizarea drumului Dărmănești-Moara-Suceava-Liteni-Dolhasca-Iași, finanțat cu fonduri europene, dar și la cele opt proiecte de drumuri județene realizate prin PNDL precum și modernizarea a trei drumuri județene cu fonduri obținute printr-un credit.

Gheorghe Flutur a mai anunțat că urmează să fie realizate proceduri de scoatere din fond forestier a unor suprafețe de pădure pentru realizarea drumului Poiana Micului-Sucevița și Panaci-Bilbor.

Totodată, vor fi finanțate mai multe reparații curente și că se vor moderniza și 8 km de drum pe traseul Izvorul Alb-Rarău pentru ca accesul pe Platoul Rarău să se facă mai ușor.

În același timp vor fi realizate și investiții pentru măsuri de siguranță rutieră pe drumurile județene, a menționat președintele CJ Suceava.

Muzeul Bucovinei urmează ca în acest an să inaugureze Laboratorul Regional de  Restaurare, dar și studiul de fezabilitate pentru Muzeul de Artă Religioasă care va fi amenajat în fostul sediu al Consulatului Austriei din Fălticeni.

Președintele CJ Suceava spus că acestea sunt principalele direcții de dezvoltare în acest an.


Intră acum și în grupul de