Harșovschi: În 2018 ne vom axa pe mai multe investiții, de la reabilitarea de străzi la parcări de reședință, locuri de joacă, dar căutăm finanțare pentru parcări supraetajate sau noul pod peste râul Suceava


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a declarat joi seara în emisiunea Exclusiv 90 de minute că în anul 2018 bugetul local asigură finanțarea pentru mai multe investiții și că este pentru prima dată când s-a făcut un buget participativ în care locuitorii din cartiere au decis investiții care să fie finanțate fiecare cu 500.000 de lei.

El a spus în emisiune că bugetul este atributul primarului și că primarul întocmește un buget și Consiliul local îl dezbate și aprobă.

„Anul acesta s-a făcut un buget participativ în care toți locuitorii, pe cartiere, puteau propune proiecte în afara celor incluse în proiect, care să fie finanțate cu 500.000 de lei”, a spus Harșovschi care a menționat că bugetul a fost dezbătut pe cartiere unde locuitorii au spus ce își doresc.

El a explicat că primarul a invitat și consilierii locali la o ședință informală pentru a pregăti bugetul cu propunerile lor, dar că cei din PSD au refuzat.

„Așa cum e normal, o discuție cu consilierii locali într-o ședință informală pentru a veni cu amendamente astfel încât în ședința de Consiliu Local să nu fie bâlci. Consilierii locali sunt vocea sucevenilor în afara celor care au venit la discuții.(…)E transparență maximă”, a spus viceprimarul.

El a arătat că cei din PSD în alți ani au votat bugetul alături de majoritate tocamit pentru că au fost aceste discuții și fiecare consilier local a spus ce mai e nevoie.

„Anul acesta este un circ ieftin făcut de cei de la PSD pentru a nu vota proiectul de buget. Vom vedea joi dacă am sau nu dreptate”, a spus Harșovschi care a adăugat că cei din PSD au participat la discuțiile în cartiere, apreciind că „au fost discuții bune”.

„Oamenii au decis anumite lucruri. Asta înseamnă buget participativ. Au decis, fie că au fost cinci, sau o sută în Ițcani, s-a decis acest lucru. Chiar dacă au fost și discuții mai aprinse uneori”, a declarat viceprimarul.

El a constatat că o problemă presantă este cea a parcărilor și că și cei din PSD au văzut că locuitorii doresc aceste parcări de reședință.

„De cât timp vorbesc de parcări… Acum când vin și oamenii cu votul lor, sper că cei de la PSD vor vota”, a spus Harșovschi care a menționat că anul trecut au fost alocați 2 milioane de lei pentru parcări de reședință, dar nu s-au putut folosi pentru că s-au opus cei din PSD.

„Eu sper ca 2018 să fie un an de dezvoltare și să facem proiecte noi sau proiecte despre care vorbim deja”, a mai declarat Lucian Harșovschi care a menționat că se caută finanțate pentru noul pod peste râul Suceava.

„S-au făcut demersuri. Suntem mai aproape, dar trebuie să obținem o finanțare și sperăm să o obținem de la Guvern”, a spus viceprimarul care a mai spus că și Sala Polivalentă este o prioritate și că speră ca în acest an să se ajungă să se facă licitația de execuție a lucrării.

Pentru 2018 el a spus că dorește amenajarea de parcări de reședință, dar că Primăria caută și surse de finanțare pentru parcări supraetajate.

Harșovschi a explicat că pe exercițiul financiar comunitar 2014-2020 nu se poate încă depune proiecte de acest gen, dar crede că Guvernul va găsi o soluție pentru că sunt bani necheltuiți foarte mulți.

„Vom propune soluții pentru finanțarea acestor parcări din banii care nu vor fi distribuiți”, a spus viceprimarul apreciind că vor fi foarte multe autorități locale în urmă cu proiectele cu finanțare europeană, iar municipalitatea suceveană, fiind între primele care a realizat documentele strategice și are pregătite proiectele necesare poate fi între cele care să acceseze fonduri pentru parcări supraetajate.

El a mai declarat că municipalitatea dorește reabilitarea totală a unui număr mare de străzi, dar că se intenționează și amenajarea mai multor locuri de joacă cu covor cauciucat și  cu spații fitness.

„Va fi un an destul de greu din punct de vedere al finațelor. Primăria Suceava pierde undeva între 7-8 milioane de euro în urma revoluției fiscale a PSD”, a mai declarat Harșovschi.

 


Intră acum și în grupul de