Salvamont Vatra Dornei: Traseul de acces spre stația meteorologică Rețitiș – Călimani este închis din cauza pericolului de avalanșă


Intră acum și în grupul de

Șeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc, a anunțat, luni, că traseul de acces spre stația meteorologică Rețitiș – Călimani este închis, iar alte trasee prezintă potențial pericol de avalanșă.

Ariciuc a precizat, într-un comunicat de presă, că traseul de acces spre stația meteorologică Rețitiș dinspre exploatarea minieră Călimani marcat cu triunghi albastru este ÎNCHIS în perioada următoare.

„Stratul de zăpadă depus în ultima perioadă peste stratul vechi (stabil și foarte înghețat) este foarte instabil putând aluneca și fără o încărcare suplimentară din partea turiștilor”, a spus șeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc.

El a mai arătat că și alte trasee prezintă pericol de avalanșă.

Astfel, în Masivul Călimani potențial pericol de avalanșă se înregistrează pe traseul marcat cu punct roșu (traseul Maria Teresia) ce face legătura între Poiana Izvoarelor și Șaua Negoiu; zona de intersecție a traseelor marcate cu cruce roșie (dinspre Gura Haitii) și punct roșu din Poiana Izvoarelor.

„O avalanșă de mari dimensiuni poate ajunge și până în această poiană”, a spus Ariciuc.

Șeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei a menționat că în Masivul Giumalău există pericol de avalanșă pe traseul marcat cu cruce roșie ce face legătura între cabana Giumalău și masivul Rarău (curba de nivel de pe versantul estic), iar în Masivul Suhard pe versanții nordic și estic ai Vf. Oușoru (culoarele existente pe care s-au mai produs avalanșe). La baza lor sunt traseele marcate cu cruce roșie și bandă albastră.


Intră acum și în grupul de