Profesori de istorie sau geografie au ajuns sa predea sportul


Intră acum și în grupul de

Suceava se confrunta cu un deficit de cadre didactice calificate pentru disciplinele matematica, biologie, educatie fizica si limbi moderne, acestea din urma în special în mediul rural, a declarat marti, inspectorul general-adjunct al ISJ Suceava, Daniel Hrenciuc. Acesta a precizat ca disciplinele mentionate vor fi predate de dascali titulari sau profesori pensionari, care n-au depasit 3 ani de când s-au pensionat, cu plata la cumul, acestia din urma fiind preferati  pentru ca “sunt bine pregatiti si disponibili”.

Din nefericire , în acest an scolar vor exista si 7-8 cazuri de profesori de istorie sau geografie care vor preda educatie fizica sau alte specialitati, a mai precizat Daniel Hrenciuc.

Dupa ultimele sedinte de repartizare pe posturile ramase libere în învatamântul sucevean, de la sfârsitul saptamânii trecute, au mai ramas neocupate în scolile din judet 47 de posturi, care vor fi suplinite cu plata la cumul.

La educatie fizica si sport, unde au fost anul acesta mai multe posturi, dat fiind faptul ca disciplina va fi predata  si la ciclul primar de un profesor calificat în specialitate, au ramas 7 posturi, tot atâtea fiind neocupate si la educatoare. Câte trei posturi sunt libere la specialitatile industrie alimentara, informatica si matematica,  si câte doua la biologie, economic-administrativ, fizica, învatatori, engleza si franceza.  

Daniel Hrenciuc a mai adaugat ca exista un deficit de posturi la istorie si geografie, în mediul urban, astfel ca multi absolventi tineri nu vor ajunge sa predea. “În perioada imediat urmatoare vom verifica cu multa atentie încadrarile care s-au facut în scoli pentru a rezolva situatia cadrelor didactice care au ramas fara post. Am întocmit si liste de asteptare cu date de contact pentru a rezolva situatia posturilor care apar în aceasta perioada.  Sunt foarte multi absolventi care nu-si vor gasi un post, n-am reusit sa rezolvam la toti situatia de încadrare. Sunt unii cu situatie materiala dificila, unii cu probleme medicale. Toate acestea încercam sa le rezolvam în urmatoarele doua saptamâni. Si postul meu de la Scoala 5 Radauti l-am dat la un tânar, nici nu-l cunosc”, a declarat Daniel Hrenciuc.

Acesta a adaugat cu privire la profesorii mai tineri, absolventi din ultimii ani, ca “sunt primiti cu reticenta” în scoli. “Ar trebui sa fie primiti cu multa caldura, sa fie motivati, pentru ca o sa vina vremuri când o sa fie penurie de specialisti, fiindca multi tineri vor pleca sa lucreze în strainatate. Dar avem si semnale despre unii tineri care au facut probleme cât au fost în învatamânt” a afirmat adjunctul ISJ Suceava.

Hrenciuc a mai  precizat ca a primit semnale ca “sunt multi directori care nu au declarat posturi”, precum si dascali care au mai multe ore peste norma. “Sunt foarte multe persoane care reclama ca nu se înteleg cu directorii cu privire la posturi. Atâta timp cât va exista o aplicatie centralizata, ne va fi foarte greu sa reactionam în functie de fluctuatia posturilor. Este un proces birocratic. Daca s-ar face aceasta la nivelul judetului, s-ar rezolva mai rapid problemele”, a adaugat adjunctul ISJ Suceava. 


Intră acum și în grupul de