In liceele din judet invata 52 de elevi moldoveni, in clasa a IX-a


Intră acum și în grupul de

Un numar de 52 de elevi moldoveni au fost repartizati computerizat pe baza de optiuni prin sistem de admitere în 14 unitati liceale sucevene, a anuntat marti, în cadrul unei conferinte de presa purtatorul de cuvânt al ISJ Suceava, Laurenta Hacman. Aceasta a precizat ca  elevii moldoveni vor beneficia, lunar, de o bursa în cuantum de 65 de euro oferita de statul român.

Majoritatea acestor elevi din clasa a IX a vor învata în colegii din municipiul Suceava, la profiluri teoretice si vocationale, dar si la colegii si grupuri scolare din Falticeni, Gura Humorului, Radauti sau Câmpulung Moldovenesc.

Laurenta Hacman a mai spus ca acesti elevi beneficiaza de cazare gratuita în caminele sucevene.

Executivul a aprobat luna trecuta o Hotarâre de Guvern prin care elevii, studentii, masteranzii, doctoranzii, medicii aflati la specializare si cursantii din Republica Moldova si Ucraina, cei de origine etnica româna din afara granitelor tarii, cetatenii români cu domiciliul în strainatate, precum si cetatenii straini, bursieri ai statului român, care studiaza în institutii si unitati de învatamânt din România, vor primi, începând cu anul scolar/universitar 2008-2009, burse mai mari.

Astfel, elevii si studentii vor primi burse constând în echivalentul în lei al sumei de 65 de euro/luna. Masteranzii, medici aflati la specializare si cursantii aflati la stagii de specializare/perfectionare postuniversitara vor primi burse constând în echivalentul în lei al sumei de 75 de euro/luna, iar doctoranzii vor primi burse constând în echivalentul în lei al sumei de 85 de euro/luna.

Bursele acordate se suspenda în cazul repetentiei, pentru anul de învatamânt repetat, urmând ca acestea sa poata fi redobândite, în anul de învatamânt urmator, dupa promovarea anului repetat, cu conditia ca numarul anilor de bursa sa nu depaseasca durata ciclului academic.  
Pe perioada suspendarii bursei, elevii si studentii care repeta anul vor suporta cheltuielile de scolarizare. 


Intră acum și în grupul de