Proiect pentru reabilitarea Muzeului de Arta „Ion Irimescu”


Intră acum și în grupul de

Administratia falticeneana intentioneaza sa acceseze fonduri europene pentru reabilitarea Muzeului de Arta „Ion Irimescu”, institutie aflata într-o stare avansata de degradare. Consiliul Local Falticeni a aprobat deja rectificarea bugetului cu suma de 150.000 de lei, pentru studiul de fezabilitate si cererea de finantare.

Potrivit municipalitatii falticenene, autoritatea executiva a administratiei publice locale are în vedere realizarea si depunerea la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est a documentatiei de finantare a Proiectului „Restaurarea, modernizarea si consolidarea patrimoniului cultural si a infrastructurii conexe la Muzeul de Arta Ion Irimescu din municipiul Falticeni, judetul Suceava”. Proiectul va fi implementat în Programul Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.1. – Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe, în cadrul caruia autoritatile publice ale administratiei publice locale sunt solicitanti eligibili. Sunt finantate obiectivele cu potential turistic incluse în patrimoniul cultural local din mediul urban, valoarea totala a unui proiect fiind de minim 1.700.000 lei si maxim 85.000.000 lei.

Administratia falticeneana considera ca proiectul este necesar, oportun si justificat de: reintroducerea muzeului în circuitul public; valoarea colectiilor muzeului; datoria morala a comunitatii fata de sculptorul Ion Irimescu, care a donat Consiliului Local al Municipiului Falticeni portofoliul de lucrari de arta; imaginea municipiului Falticeni în tara si în lume; aducerea managementului activitatilor muzeului la standardele moderne; includerea de facto a muzeului în strategiile de dezvoltare judeteana si regionala; îmbunatatirea indicatorilor turismului cultural în municipiul Falticeni; turismul cultural – factor de crestere economica locala. 


Intră acum și în grupul de