Județul Suceava, cel mai mare număr de candidați pentru obținerea permisului auto după București. Adomnicăi: Dacă nu aduceam proba practică în municipiul Suceava, decalajul cu proba teoretică ajungea la un an


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a dezvăluit, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute, că dacă nu se modifica modul de examinare a candidaților pentru obținerea permisului de conducere se ajungea ca decalajul între proba teoretică și proba practică să ajungă la 10-12 luni.

Ea a explicat că din luna iulie 2017 s-a introdus obligativitatea înregistrării probei  practice.

„Nu am avut la dispoziție și tehnica necesară și s-a găsit acea soluție, de compromis, cu tabletele de la STS care sunt total necorespunzătoare pentru această misiune. A crescut timpul necesar examinării unui candidat”, a spus prefectul.

Ea a menționat că și numărul de examinatori a fost redus după ce cinci angajați au ieșit la pensie în luna septembrie a anului trecut.

„La acea vreme aveam decalajul între proba teoretică și proba practică pentru obținerea permisului de conducere de șase luni de zile și creștea exponențial. Dacă nu începeam să facem programările pentru municipiul reședință de județ ca unică locație pentru examinare am fi ajuns ușor la 10 până la 12 luni declalajul între proba teoretică și proba practică. Îmi asum cele spuse. Creștea exponențial. Era o situație anormală”, a declarat prefectul.

Mirela Adomnicăi a precizat de de la 1 februarie, examinarea practică este doar în municipiul reședință de județ și că în luna ianuarie s-a făcut excepție pentru erau deja făcute programări când a fost emis ordinul prefectului.

„Nu mă încăpățânez pe această soluție. A fost nevoie de această soluție în acel moment de criză”, a declarat Adomnicăi.

Ea a arătat că situația se va putea schimba în condițiile în care se va demonstra că nu a fost soluția cea mai bună sau după ce se va realiza suplimentarea de personal pe care se bazează.

 „În ceea ce privește examenele pentru obținerea permiselor de conducere am făcut mai multe simulări. În opt luni, dacă rămâne cu examinarea practică numai pe municipiul Suceava, ajungem la un decalaj de două luni”, a explicat Adomnicăi care a menționat că se va mări cu 400 numărul de candidați examinați lunar față de formula cu cinci puncte de examinare practică.

Totodată, ea a spus că în anul 2017 Suceava a fost pe locul doi la examinările teoretice în țară după Capitală.

„Acest serviciu a gestionat peste 30.000 de dosare de candidați cu o rată de promovabilitate de 55 la sută de la susținerea probei teoretice”, a spus Adomnicăi.

Ea a mai spus că a încercat să fie reglementat și acest aspect al probei teoretice unde sunt candidați care obțin un punctaj foarte mic deși vin din școală cu recomandare pentru testare.

„Nu este normal să te prezinți de 11 -12 ori să încerci să dai proba teoretică.Acesta era un fenomen cu care ne confruntam. Este gestionată separat proba practică. Cei care promovează de la prima prezentare proba teoretică au șanse să obțină la un interval de timp mai scurt programarea pentru proba practică.Pentru ceilalți intră pe un alt regim de programări și este mai mare decalajul în ceea ce-i privește”, a mai declarat Mirela Adomnicăi.   (N.B.)


Intră acum și în grupul de