Opt cazuri de gripă confirmate prin analize de laborator de la începutul anului și alte 19 cazuri diagnosticate clinic în ultima săptămână în județul Suceava


Intră acum și în grupul de

În judeţul Suceava au fost confirmate de la începutul anului opt cazuri de gripă prin analize de laborator, iar alte 19 cazuri de gripă diagnosticate clinic au fost raportate în cursul săptămânii trecute.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, miercuri, că în judeţul Suceava au fost confirmate de la începutul acestui an 8 cazuri de gripă, iar în cursul săptămânii trecute au fost raportate 19 cazuri de gripă diagnosticate clinic.

Zorescu a spus că din totalul celor 8 cazuri de gripă confirmate prin analize de laborator, şase au fost cazuri de gripă cu virus de tip B, două cazuri de gripă cu virus AH1.

În cazul unui copil suspectat de gripă s-a constatat că infecţia virală de tract respirator inferior a fost cauzată de Bocavirus.

Ea a explicat că Bocavirusul este unul dintre virusurile respiratorii care se depistează mai frecvent la copii cu vârsta de până la cinci ani subliniind că acest virus, descris recent,  a fost descoperit în anul 2005, în Suedia, prevalenţa virusului în rândul populaţiei adulte fiind foarte redusă, în condiţiile în care adulţii au anticorpi prezenţi.

Medicul epidemiolog sucevean a menţionat că modalitatea de transmitere a virusului este prin inhalarea picăturilor mici din aer sau prin contact cu secreţii infectate.

Zorescu a precizat că în săptămâna 5-11 februarie 2018, în judeţul Suceava au fost raportate 19 cazuri de gripă diagnosticate clinic, din care 13 în zona Sucevei şi 6 în zona Rădăuţi, cu 15 internări, unul dintre cazuri fiind înregistrat la grupa de vârstă 2-4 ani cu un caz, alte două cazuri la grupa 5-14 ani, 8 cazuri la grupa 15-49 de ani şi 7 cazuri la grupa de vârstă peste 65 de ani.

În intervalul menţionat s-au raportat 3203 cazuri de viroze respiratorii cu 101 internări, iar dintre acestea 1063 s-au înregistrat la grupa de vârstă 5-14 ani, 704 la grupa 15-49 de ani şi 551 la grupa 2-4 ani.

Totodată, în judeţ au mai fost raportate 1019 cazuri de pneumopatii acute cu 122 de internări, cele mai multe cazuri, 253,  fiind înregistrate la grupa de vârstă 15-49 de ani.

De precizat este că în perioada similară a anului 2017, în judeţul Suceava s-au raportat 21 de cazuri de gripă diagnosticate clinic, 3345 de cazuri de viroze respiratorii şi 867 de cazuri de pneumopatii acute.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de