Guvernul blocheaza accesul la dezvoltare a unor regiuni ale tarii


Intră acum și în grupul de

PSD Suceava a criticat luni „lipsa de interes” a Guvernului fata de dezvoltarea unor regiuni ale tarii, prin suspendarea depunerii de proiecte prin Programul Operational Regional (POR), Axa 2 – Infrastructura locala si regionala, în regiunile de dezvoltare Nord-Est, Sud-Est si Sud-Vest.

      Potrivit eurodeputatului PSD de Suceava, Catalin Nechifor, prin suspendarea depunerii de proiecte pe Axa 2 din POR, din data de 16 octombrie, ora 16.00, se blocheaza accesul la dezvoltare a acestor regiuni. Acesta a aratat, în cadrul unei conferinte de presa, ca nu pot fi „pedepsite” regiuni care au stiut sa întocmeasca mai bine si mai repede proiecte cu finantare europeana. „Guvernul blocheaza accesul la dezvoltare a acestor regiuni”, a spus Nechifor, care a explicat ca administratiile locale din aceste regiuni au întocmit proiecte pentru care au fost cheltuiti bani publici, iar acestea nu mai pot fi depuse.

      Nechifor a criticat si lipsa de interes a Ministerului Dezvoltarii fata de aceasta situatie. „Sa dea voie acestor regiuni sa-si vada de drumul lor. Avem proiecte, lasati-ne sa ne dezvoltam”, a afirmat euparlamentarul socialist. Acesta a subliniat ca suspendarea depunerii de proiecte pentru infrastructura locala si regionala va determina ca si proiecte propuse pentru alte axe sa nu mai poata fi puse în aplicare. „Daca un drum comunal nu se mai face pentru ca s-a suspendat programul, atunci nici alt proiect, care depindea de acel drum, nu mai poate fi realizat”, a spus Nechifor.

      La rândul sau, presedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, a declarat ca suma repartizata prin POR pentru dezvoltarea infrastructurii locale si regionale pentru regiunea Nord-Est a fost de 142 de milioane de euro, în timp ce numai judetul Suceava are proiecte de peste 300 de milioane de euro si a depus numai cinci, care au fost aprobate, în valoare de 30 de milioane de euro. „Am sesizat aceasta situatie si la Bruxelles, comisarului european Leonard Orban, caruia i-am spus ca repartizarea sumelor pe POR s-a facut arbitrar. Pe unele axe nu se depun proiecte, iar pe altele sumele nu ajung”, a spus Mîrza. Acesta a precizat ca Leonard Orban i-a spus ca în 2009 va fi realizata o prima evaluare a POR si ca exista posibilitatea de realocare a fondurilor între axe.

      Presedintele Consiliului de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Gheorghe Flutur, a cerut joi, comisarului european pentru dezvoltare, Danuta Hubner, realocarea de fonduri între axe în cadrul POR, astfel încât sa fie suplimentate, cu aproximativ 100 de milioane de euro, alocarile pentru infrastructura locala si regionala.

      Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor va suspenda, din 16 octombrie, depunerea proiectelor prin Programul Operational Regional (POR), Axa 2 – Infrastructura locala si regionala, în trei regiuni de dezvoltare, din cauza depasirii sumelor alocate de Uniunea Europeana pe sapte ani.

      Ministrul Borbely Laszlo a declarat joi, într-o conferinta de presa, ca suspendarea e pe sase luni, depunerea proiectelor urmând sa fie reluata dupa o analiza a situatiei. „În trei regiuni de dezvoltare, Nord-Est, Sud-Est si Sud-Vest, cele mai harnice, a fost depasit bugetul pe sapte ani alocat de UE, cu peste 50 la suta, deoarece au fost depuse foarte multe proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii locale si regionale”, a spus Borbely. Acesta a precizat ca în regiunea de dezvoltare Nord-Est, depasirea înregistrata a fost de 454 milioane de lei, la regiunea Sud-Est s-a depasit cu 710 milioane de lei, iar în Sud-Vest, cu 1,1 miliarde de lei.

      Ministrul a mai spus ca pentru a rezolva aceasta problema, va propune realocarea unor sume între axe, în vederea acoperirii unor cheltuieli si, de asemenea, va recomanda Guvernului lansarea unui program guvernamental de dezvoltare a infrastructurii locale si regionale, în special pentru modernizarea drumurilor judetene, pentru a nu se pierde proiectele depuse.

      Prin POR au fost depuse, pâna în acest moment, în total, 1.064 de proiecte, cu o valoare de 7,3 miliarde de lei. 


Intră acum și în grupul de